PREGOVORI O ČLANSTVU U EVROPSKOJ UNIJI: Otvorena još dva poglavlja

Srbija je na Međuvladinoj konferenciji u Briselu otvorila dva nova poglavlja u pregovorima o članstvu sa EU.

Kako je objasnio evropski komesar za pristupne pregovore Johanes Han došlo je do napretka u oblasti ekonomske i monetarne politike, što je obuhvaćeno poglavljem 17, i u statistici, što pokriva poglavlje 18.

Napredak u ovim poljima je ključan za dalje strukturne reforme i ekonomski rast u Srbiji. Privredni rast u Srbije dobar, strukturne reforme sprovedene, ali se sada moraju i održati”, naglasio je Han, prenosi “Glas Amerike”.

On je ocenio da domaći i strani investitori pažljivo prate razvoj u monetarnoj i ekonomskoj politici Srbije, a da strukturne reforme moraju biti podržane dobrom statistikom u zemlji. On je ocenio da će Evropska komisija i zemlje članice uvek podržavati otvaranje novih poglavlja ukoliko zemlja ispunjava reforme.

Ispunjavanje reformi u oblasti vladavine prava, fundamentalnih prava i dobrog upravljanja ostaju u srcu procesa proširenja. To su vrednosti EU koja je na njima zasnovana i to je nešto oko čega se ne pregovara”, naglasio je evropski komesar, dodajući da je Srbija pokazala i napredak u oblasti vladavine prava, jer svako pregovaračko poglavlje u sebi ima elemente koji se odnose na vladavinu prava.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je da su ova dva poglavlja važna, ali i da smatra da je Srbija mogla da otvori više poglavlja.

Mislim da smo imali značajne, suštinske rezultate u oblasti napretka u vladavini prava. Nismo nezadovoljni zato što smo rešeni da budemo uporni da budemo strpljivi. Ali, članstvo je cilj, a članstvo dolazi kroz proces evropskih integracija i to je ono za šta smo rešeni,” istakla je Joksimović.

U pristupnom procesu Srbija je do sada otvorila 16, a privremeno zatvorila dva, od 35 poglavlja.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content