Nova stalna postavka kruševačkog muzeja posle 48 godina

0

U rekonstruisanoj zgradi Narodnog muzeja Kruševac posle punih 48 godina promenjena je stalna postavka pa posetioci sada imaju priliku da po prvi put vide neke izuzetne  eksponate.

Stara stalna postavka kruševačkog muzeja urađena je još daleke 1969. godine a na novoj je rađeno skoro četiri godine.

Nova postavka je bila neophodna kako bi se ispoštovali novi standardi muzeološkog izlaganja i izašlo u susret publici koja želi atraktivniju prezentaciju. Prizemlje je posvećeno periodu od praistorije, preko arheologije, Srednjeg veka zaključno sa Osmanskim periodom i krajem XVIII veka. Očekuje nas veliki posao kako bi na spratu uradili postavku koja će predstaviti noviji deo srpske istorije, period obnove državnosti i XX vek. – objašnjava kustos Aleksandar Miletić dodajući da je izradu nove postavke finansijski podržalo Ministarstvo kulture.

Marin Bugar, Aleksandar miletić i Nataša Miladinović pored nove postavke FOTO: CINK - S.Milenković
Marin Bugar, Aleksandar Miletić i Nataša Miladinović pored nove postavke FOTO: CINK – S.Milenković

Novina je da je po prvi put postavljena dvojezična legenda, na srpskom i engleskom jeziku, što će puno značiti turistima iz inostranstva koji često posećuju crkvu Lazaricu i muzej.

Arhitekta Nataša Miladinović ističe da je nova postavka koncipirana da bude hronološka.

Cilj je bio da oslobodimo središni prostor za velike grupe posetilaca. Vitrine su osmišljene kao veliki izlozi u kojima su grupisani predmeti prema vrsti i periodu kojem pripadaju kako bi se lakše sagledali i uporedila uporedi materijali, vrsta upotrebe i da se sagleda razvoj tehnologije i ljudske svesti od praistorije do Srednjeg veka, kao i prvi pokušaji umetničkog izražavanja. – pojašnjava Miladinovićeva.

Nove celine prikazuju istoriju Kruševca i okoline od praistorije pa do Srednjeg veka a poseban akcenat je stavljen na period Moravske Srbije.

Konačno smo prikazali sva tri moravska grada u našem okruženju, Koznik, Stalać i, naravno, Kruševac, kroz širok izbor arheološke građe i ilustracije kako bi posetioci stekli jasnu sliku koliko su ti centri bili značajni u vreme kneza Lazara i kasnije. Prvi put smo oformili jednu lepu priču o moravskoj arhitekturi, o ličnostima Moravske Srbije a to su pre svega knez Lazar, kneginja Milica i despot Stefan. – ističe arheolog Marin Bugar, jedan od autora nove postavke.

Arheolog Marin Bugar pored eksponata iz perioda Moravske Srbije FOTO: CINK - S.Milenković
Arheolog Marin Bugar pored eksponata iz perioda Moravske Srbije FOTO: CINK – S.Milenković

Nove celine koje do sada nisu prikazane i viđene su rezultat višegodišnjeg rada na polju istraživanja, publikovanja i čuvanja građe. To je pre svega Koznik koji se sada prvi put prikazuje široj  javnosti zahvaljujući Zavodu za  zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva koji je sproveo istraživanje tog grada.

Zanimljiva je priča o ishrani u Kozniku. Zahvaljujući kolegama iz Muzeja Vojvodine po prvi put smo dokumentovali gajenje vinove loze na Kozniku. Imamo interesantnu priču o epidemiji na Kozniku izazvana zaraženom raži. Epidemija je zahvatila čitavu Evropu a na Kozniku smo po prvi put dokazali da se to dešavalo i u Moravskoj Srbiji. Tu je i simpatična priča o grnčarskoj radionici u Lazarevom gradu koja potiče iz Otomanskog perioda ali je neobična važna u XVI i XVII veku jer je jedina , pored radionice na Beogradskoj tvrđavi, distribuirala tu vrstu grnčarije za tadašnju Srbiju. – nabraja neke od zanimljivosti iz nove postavke Marin Bugar.

Podni mozaik iz crkve sa Nebeskih stolica potiče iz V ili VI veka FOTO: CINK - S.Milenković
Podni mozaik iz crkve sa Nebeskih stolica potiče iz V ili VI veka FOTO: CINK – S.Milenković

U postavci su prikazani i rezultate sistematskog istraživanja dva velika vizantijska centra u kruševačkom  kraju, lokaliteta Bedem kod sela Maskare i Ukosa kod Grad Stalaća, koji datiraju iz VI veka i perioda obnove cara Justinijana.

Još  ekskluzivnija priča odnosi se na period kasne Antike. Zahvaljujući Centralnom institutu za  konzervaciju, prikazali smo deo podnog mozaika iz crkve na lokalitetu Nebeske stolice na vrhu Kopaonika koja predstavlja jedan od najstarijih sakralnih objekata tog kraja jer potiče iz V ili VI veka nove ere. – dodaje Marin Bugar.

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Skip to content