OBELEŽAVANJE NATO AGRESIJE NA VARVARIN: Sećanje na žrtve

Povodom 21.godišnjice masakra nad nedužnim civilima u Varvarinu, Opština Varvarin će ovaj najtužniji dan u svojoj istoriji ove godine, zbog pandemije izazvane korona virusom SARS-CoV-2, obeležiti manjim obimom nego ranijih godina.
Centralno dešavanje povodom 21.godišnjice stradanja civila u zločinu počinjenom od strane NATO alijanse, kojem će prethoditi Sveta liturgija i parastos žrtvama u crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Varvarin u ujutru u 8 časova, biće održano u subotu 30. maja, pored spomen obeležja žrtvama masakra u Varvarinu kod mosta na obali VelikeMorave, tačno u podne, gde će biti održan pomen žrtvama i gde će učenik generacije Srednje škole Varvarin spustiti venac sa mosta u Veliku Moravu.
30. maja 1999. godine, u 13:25, avioni NATO agresora bombardovali su most u Varvarinu u dva navrata. Tada je poginulo 10 nedužnih civila, a povređeno 30 od kojih je 17 zadobilo teške telesne povrede, a 13 lakše.
Vazdušni napad na most, u čijoj blizini nije bilo vojnih ciljeva i koji nije imao ni veliku transportnu liniju ni vojnu funkciju, izvršen je na verski praznik posvećen Svetoj Trojici koju kao bogomolju u Varvarinu i okolnim mestima proslavlja veliki broj stanovnika.

Među ubijenim civilima bila je i petnaestogodišnja Sanja Milenković, učenica M atematičke Gimnazije u Beogradu koja je prethodne godine bila đak generacije u varvarinskoj osnovnoj školi.

U zločinu počinjenom nad nedužnim civilima u Varvarinu poginuo je i sveštenik Milivoje Ćirić (66) koji je u tom trenutku u crkvi udaljenoj oko 120 metara od mosta držao službu i koji je potrčao prema mostu da pomogne povređenima posle prvog napada.
Na mostu su tada stradali i MilanSavić (24), radnik iz Varvarina, Vojkan Stanković (31), snimatelj iz Varvarina, Zoran Marinković (33), radnik iz Sela Varvarin, Ratobor Simonović (38), radnik iz Donjeg Katuna, Ružica Simonović (55), domaćica iz DonjegKatuna, Stojan Ristić (56), poljoprivrednik iz sela Varvarin, Tola Apostolović (74), poljoprivrednik iz Varvarina i Dragoslav Terzić (68), penzioner iz Sela Varvarin.
Sredstvima Srba iz Švajcarske, preko Fonda dijaspora za maticu, od jula do novembra 1999.godine na mestu gde se nalazio most koji je porušen izgrađen je novi most, a pored mosta spomenik nevinim žrtvama ovog zločina.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content