OBNOVLJEN ZAVIČAJNI MUZEJ U ALEKSANDROVCU: “Vitkovačka figurina” najvredniji eksponat

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković otvorila je obnovljeni Zavičajni muzej Župe i novu stalnu postavku u njemu. 

Muzej u kome se nalazimo ponovo otvara svoja vrata u potpuno rekonstruisanoj zgradi iz 19. veka, koja je pod zaštitom države, tačno 140 godina otkako je grad dobio svoje sadašnje ime kao spomenik kulture. Sve ovo daje povoda da se još jednom podsetimo uloge i značaja koju ova i slične muzejske ustanove imaju za očuvanje bogatog kulturnog nasleđa naše države i naroda“, istakla je Gojković.

Ministarka kulture i informisanja je podvukla da su postojeće muzejske zbirke, od kojih je arheološka najpoznatija zahvaljujući figurinama iz Vitkova, odnedavno upotpunjene zbirkom minerala i kristala čime je zaokružena jedna celina koja sada na primeren način svedoči o izuzetno bogatoj istoriji čitavog ovog kraja.

Ministarstvo kulture i informisanja prepoznalo je važnost ove kuće kulture, davanjem Zavičajnom muzeju Župe status ustanove zaštite kulturnog nasleđa i opredeljujući sredstva za novu stalnu postavku i obnovu ove divne zgrade. Pored stvaranja uslova za adekvatno čuvanje i predstavljanje kulturne baštine, ne manje je bitno što će obnovljeni muzej u dobroj meri doprineti i turističkoj ponudi, po kojoj je Župski kraj oduvek bio poznat“, naglasila je Gojković.

Ministarka kulture i informisanja je napomenula da o bogatstvu Zavičajnog muzeja Župe slikovito govori i više od 1.000 ovde izloženih eksponata koji obuhvataju vremenski raspon, od 7. veka pre nove ere do savremenog doba.

Verujem da će posetiocima posebno biti zanimljiva ‘Vitkovačka figurina’ predstavljena prošle godine, stara šest i po hiljada godina, kao i ranije pronađene figure koje su svojevremeno krasile izložbene prostore u muzejima brojnih svetskih centara“, rekla je Gojković i dodala da će publika moći da pogleda i predmete koji svedoče o raznovrsnom srednjevekovnom životu ovog kraja, prvenstveno grada Koznika i manastira Drenče, koji su među najprepoznatljivijim simbolima Župe.

„Od velikog simboličkog značaja, u okviru predstavljanja perioda 18. i 19. veka, je ukaz kralja Milana Obrenovića iz 1882. godine o preimenovanju mesta u Aleksandrovac“, zaključila je ministarka kulture i informisanja.

Na otvaranju su se obratili i predsednik opštine Aleksandrovac dr Mirko Mihajlović i v.d. direktora Zavičajnog muzeja Župe Miroslav Šljivić.

FOTO: Ministarstvo kulture i informisanja

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content