POVODOM MEĐUNARODNOG DANA DEVOJČICA U IKT: Poznate dobitnice stipendija

Povodom Međunarodnog dana devojčica u IKT-u Alternativni centar za devojke iz Kruševca objavio je spisak devojčica koje su dobile stipendije ove organizacije.
Na konkurs je stiglo ukupno 30 prijava talentovanih devojčica uzrasta od 11 do 14 godina koje su zainteresovane ili se već bave IKT-om.
Komisija u kojoj su bile Jelena Jaćimović, dizajnerka, i Lidija Murtinova, programerka, odlučila je da stipendije od 25.000 dinara dobiju: 
1. Anastasija Jovanov, Zrenjanin,
2. Ana Davčik, Donji Tavankut, Subotica
3. Teodora Mitrović, Kruševac

Međunarodni dan devojčica u IKT-u je ustanovljen na nivou Ujedinjenih nacija i obeležava se svakog poslednjeg četvrtka u aprilu. Prvi put je obeležen 2001. godine u Nemačkoj i od tada je u aktivnostima koje su posvećene ovom danu učestvovalo više miliona devojčica širom sveta.

Obeležavanje Međunarodnog dana devojčica u IKT trebalo bi da podstakne i ohrabri devojčice da prilikom odabira budućih profesija ali i hobija ne podležu stereotipima i biraju zanimanja iz sektora informaciono komunikacionih tehnologija. Na ovaj način osnažujemo devojčice da se rukovode sopstvenim talentima i željama uprkos očekivanjima često nepodržavajuće sredine.

 

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content