OSNOVNO JAVNO TUŽILAŠTVO U BRUSU: Podignuta optužnica protiv investitorke nelegalnog objekta na Pančićevom vrhu

Osnovno javno tužilaštvo u Brusu podiglo je optužnicu protiv investitorke nelegalnog objekta na Pančićevom vrhu Snežane Mitković iz Smedereva, potvrdio je za “Insajder” tužilac Milan Mihajlović.

Ona se tereti za krivično delo gradnje bez građevinske dozvole za koje je zaprećena novčana i zatvorska kazna od jedne do osam godina.

Optužni predlog je predat nadležnom sudu koji bi trebalo prvo da ga ispita, a zatim, ukoliko ga potvrdi, da zakaže termin početka suđenja u roku od 30 dana.

Optužnica protiv investitorke iz Smedereva podignuta je godinu dana nakon što je protiv nje Ministarstvo građevinarstva podnelo krivičnu prijavu za nelegalnu gradnju na Pančićevom vrhu. Investitorka koja se, kako je otkrio “Insajder”, u različitim dokumentima različito potpisivala i kao Mitković i kao Matković tokom tog perioda nije se nijednom pojavila na zakazanim saslušanjima u tužilaštvu u Brusu. Zbog toga je tužilac iz Brusa dao policiji nalog za njeno privođenje, uz zahtev da bude saslušana u Smederevu.

Kako je “Insajder” već objavio, umesto na zakazanom saslušanju u Brusu 15. aprila, ona se sa advokatom pojavila pred tužilaštvom u Smederevu, gde je i dala iskaz po krivičnoj prijavi za nelegalnu gradnju.

Iskaz koji je Snežana Mitković dala u Smederevu je stigao kod nas. Predmet je time kompletiran i na osnovu toga sam krajem aprila podneo optužni zahtev za krivično delo građenja bez građevinske dozvole. Reč je o delu za koje je zaprećena kazna zatvora od jedne do osam godina zatvora. Sada čekamo da sud zakaže pretres, to sada sve od njih zavisi”, rekao je tužilac Mihajlović za “Insajder”.

Protiv Snežane Mitković podnete su dve krivične prijave zbog nelegalne gradnje i zbog falsifikovanog zahteva za legalizaciju. Oba postupka je preuzelo Osnovno tužilaštvo u Brusu.

Bespravni objekat od preko 1.000 kvadrata izgrađen je u Nacionalnom parku i u neposrednoj blizini administrativne linije sa Kosovom koju kontroliše vojska. Prema istraživanju “Insajdera”, za postavljanje bilo kakvog objekta na toj lokaciji bila je neophodna saglasnost Ministarstva odbrane. Ispostavilo se da je investitorka nikada nije tražila, a da istovremeno Ministarstvo nije reagovalo. Zahvaljujući tome, bespravna gradnja se odvijala nesmetano, da bi već početkom 2018. u objektu bio otvoren čak i restoran.

Mitković je uspela u rekordnom roku da dobije saglasnost svih nadležnih institucija za postavljanje ski-bifea od 150 kvadrata na vrhu Kopaonika. Umesto montažnog objekta, izgrađen je armirano-betonski, veći od 1.000 kvadrata, a da je u tome niko nije sprečio.

Takođe, kako je “Insajder” ranije otkrio, Opština Brus je u ime investitorke Ministarstvu građevinarstva dostavila zahtev za legalizaciju objekta, koji je navodno podnet još 2014, iako postoje jasni dokazi da je gradnja nelegalnog objekta počela tek 2017. Upravo zbog toga je Ministarstvo građevinarstva podnelo krivičnu prijavu protiv predsednika Opštine Brus Milutina Jeličića. Ministarstvo sumnja da je Jeličić u dogovoru sa Snežanom Mitković posredovao i trgovao svojim uticajem, dajući nalog NN službenom licu, da falsifikuje službene isprave. Jeličić se sumnjiči za krivično delo trgovina uticajem, a slučaj je preuzelo Više javno tužilaštvo u Kraljevu. Umesto da bude srušen, deo nelegalnog objekta nedavno je upisan u katastar, otkrio je “Insajder”. Upis je odobrila Služba za katastar nepokretnosti Raške, po zahtevu investitorke. U izdatom rešenju nigde se ne navodi da je reč o nelegalnom objektu, a sve to je urađeno uprkos rešenju o rušenju i izvršenju koje je Ministarstvo građevinarstva donelo još prošle godine.

Izvor: Insajder.net

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content