OSUĐEN BIVŠI PREDSEDNIK OPŠTINE BRUS: Šta Milutin Jeličić Jutka nije prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije?

Bivši predsednik Opštine Brus i odbornik Milutin Jeličić Jutka je svesno i s umišljajem prikrio imovinu, a iako je znao da je to delo zabranjeno, hteo je njegovo izvršenje, navodi se u presudi Jeličiću u koju je Insajder imao uvid.

On je osuđen uslovno na osam meseci zatvora sa rokom provere od dve godine, jer Agenciji za borbu protiv korupcije nije prijavio da u svom vlasništvu ima dvosoban stan u Beogradu, sedam nepokretnosti u opštini Brus, četiri teretna i jedno dostavno vozilo, 100 odsto vlasništva u preduzeću “Panikop”, kao ni potraživanja na osnovu pozajmice od oko 2,4 miliona dinara toj firmi, navodi Insajder.

Presudu Milutinu Jeličiću Jutki izrekao je Osnovni sud u Brusu 16. oktobra ove godine, na osnovu prijave Agencije za borbu protiv korupcije iz maja 2018.

I on i nadležno tužilaštvo su se odrekli prava na žalbu, zbog čega je presuda postala pravosnažna.

U njoj se navodi da Jeličić “u uračunljivom stanju, pri čemu je bio svestan svog dela i hteo njegovo izvršenje, koristeći jedinstveni umišljaj i situaciju kao funkcioner, odgovorno lice i predsednik Opštine Brus, nije prijavio imovinu Agenciji, u nameri da je prikrije”.

On je to učinio u vremenskom periodu od 21. januara 2016. do 31. januara 2018. godine, zbog čega je i osuđen da je počinio produženo krivično delo, navodi Insajder.

Prema presudi, bivši predsednik Opštine Brus je prikrio teretna vozila marki “opel movano”, “fiat dukato”, i “pežo”, kao i dostavno vozilo “fiat punto van”.

On je, takođe, sakrio da je u Preduzeću za proizvodnju, promet i usluge “Panikop” iz Beograda vlasnik 100 odsto udela, kao i da ima potraživanja po osnovu pozajmice istom privrednom društvu u ukupnom iznosu od 2.395.500 dinara.

Jeličić nije prijavio ni sedam nepokretnosti u Opštini Brus, kao ni dvosoban stan od 52 kvadrata u Beogradu.

Ništa od navedenog on nije prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije, iako je, kako piše u presudi, bio svestan da je njegovo delo zabranjeno, navodi Insajder.

Jeličić je osuđen na uslovnu kaznu zatvora od osam meseci, iako je prikrivao imovinu pune dve godine, zbog čega se teretio za “produženo krivično delo neprijavljivanja imovine”.

Prema članu 72 Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, za funkcionere koji ne prijave imovinu ili daju lažne podatke o imovini predviđena je kazna zatvora od šest meseci do pet godina, navodi Insajder.

U Zakonu se navodi i da funkcioneru koji zbog tog krivičnog dela bude osuđen na zatvorsku kaznu prestaje vršenje javne funkcije, a zabranjuje mu se i sticanje javne funkcije u roku od 10 godina od pravosnažnosti presude.

Izvor: Insajder.net

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content