Kruševljanima godinama obećavaju otvaranje visokoškolskih ustanova

FAKULTET U SLUŽBI POLITIČKOG MARKETINGA – Kruševac je jedini grad u Srbiji sa više od 100.000 stanovnika koji nema državni fakultet. Političari godinama obećavaju otvaranje fakulteta, čak i univerziteta, ali bez konkretnih rezultata.

Budući univerzitet u Kruševcu
Budući univerzitet u Kruševcu

Poslednja najava stigla je prošle nedelje od ministra prosvete i obrazovanja.

– Nemam nikakve dileme da Kruševac zaslužuje da ima ozbiljan fakultet. Ukoliko postoji obostrana saglasnost Niškog univerziteta i Grada Kruševca o otvaranju odeljenja Poljoprivrednog fakulteta to je odlično. – kazao je Srđan Verbić.

Otvaranje Poljoprivrednog fakulteta Niškog univerziteta najavio je još januara 2013. godine tadašnji minister prosvete Žarko Obradović ali se sve završilo na obećanju.

Aprila 2013. godine formirana je Komisije za izradu elaborata o opravdanosti osnivanja visokoškolske ustanove u Kruševcu.

– Urađen je elaborate i predat lokalnoj vlasti još pre godinu i po dana. Nemam povratnih informacija šta se dešavalo dalje. Lično sam protiv otvaranja fakulteta kod svake bandere. Ne znam koliko je realno da bude otvoren Poljoprivredni fakultet jer ih u Srbiji ima dosta a Niški univerzitet ima saradnju sa školom u Prokuplju. – kaže prof.dr Slobodan Kerkez, bivši profesor Niškog univerziteta.

Gradonačelnik Kruševca tvrdi da je elaborate za otvaranje Kruševačkog univerziteta već pripremljen.

– Sedište univerziteta biće u preuređenoj zgradi Narodnog univerziteta. U planu je pretvaranje kasarne „Rasina“ u studentski kampus. Realno je da se ovde otvori odeljenje Poljoprivrednog fakulteta iz Niša kao i otvaranje odeljenja Fakulteta za fizičku kulturu iz Leposavića. – tvrdi Dragi Nestorović.

Od 1999. godine u Kruševcu su bili privremeno smešteni Poljoprivredni, Prirodno-matematički i Medicinski fakultet iz Prištine.

– To je bila dobra stvar. LJudi su iznajmljivali stanove, dobro su radili kafići, pekare, knjižare. Svi su imali korist. Uništenom Kruševcu, koji je ostao bez privrede, dobro bi došlo par stotina mladih koji bi ovde trošili novac ali mislim da su priče o fakultetu više politički marketing nego realnost. – smatra preduzetnik Uroš Ranković.

– Bio sam član skupštinskog odbora za prosvetu u vreme početka pregovora sa Evropskom Unijom. Eksplicitno nam je rečeno da zemlja sa osam miliona stanovnika ne može da ima deset univerziteta. – objašnjava bivši poslanik Srđan Milivojević.

On kaže da će se teško postići balans između želje političara i realnih mogućnosti.

– Najstrašnija opcija je otvaranje političkih fakulteta koji će proizvoditi kadrove koji nikome neće trebati. Pogledajte koliko na birou ima diplomaca Fakulteta za fizičku kulturu iz Leposavića? – dodaje Milivojević.

Nakon izjave ministra Verbića uputili smo dopis Niškom univerzitetu sa pitanjem da li planiraju otvaranje Poljoprivrednog fakulteta u Kruševcu i da li imaju konkretan dogovor sa gradskim vlastima. Nikakav odgovor nismo dobili!

S.M.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content