POVODOM JUBILEJA GRAĐANSKIH INICIJATIVA: Peščanik dobitnik priznanja u kategoriji ženska prava

Udruženje žena Peščanik je jedna od ženskih grupa, kojima su Građanske inicijative, www.gradjanske.org  povodom 25 godina svog postojanja, kao i desetogodišnjice postojanja i rada Koalicije Kuća ljudskih prava http://kucaljudskihprava.rs/ dodelile zahvalnicu “za doprinos i zalaganje da se u Srbiji živi dostojanstvenije, a poštovanje ljudskih prava postane stvarnost”.

Zahvalnica je aktivistkinjama Peščanika uručena na protesnom okupljanju na Dan ljudskih prava u Beogradu, 10. decembra, na trgu ispred Filozofskog fakulteta. Priznanja Građanskih inicijativa su dodeljena pojedincima, pojedinkama i udruženjima za doprinos razvoju ljudskih prava u ukupno 7 oblasti, npr: u oblasti ženskih prava, informisanja, ekonomskih i socijalnih prava, mira.

“Udruženje žena Peščanik čestita jubilej Građanskim inicijativama i zahvaljuje na priznanju, koje nam puno znači.  Nastavićemo naše aktivnosti na unapređenju prava žena, solidarno i zajedno sa drugim ženskim grupama i Građanskim inicijativama, jer borba za ljudska prava nikada ne prestaje.”

UŽ Peščanik, je podsećamo, prva feministička organizacija u Rasinskom okrugu, osnovana marta 2000. godine u cilju osnaživanje žena i zagovaranja za unapređenje rodne ravnopravnosti u kući, na poslu i u javnom životu.

Od 2009. godine kada je pri UŽ Peščanik osnovan SOS telefon za podršku ženama sa iskustvom nasilja, više od 1.000 žena dobilo je psihosocijalnu, informativnu i pravnu podrškku.

Peščanik je aktivna članica internacionalnih, nacionalnih i lokalnih ženskih mreža, između ostalih, Mreže žena Evrope protiv nasilja, Mreže Žene protiv nasilja u Srbiji, Mreže žena u crnom i Mreže žena Rasinskog okruga.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content