PREDSTAVLJENI REZULTATI ISTRAŽIVANJA “SRBIJA – JESEN 2022”: Rast evroskepticizma!

Nova srpska politička misao i Forum za nacionalnu demokratiju  predstavili su rezultate istraživanja “Srbija – jesen 2022.”.

Istraživanje je sprovedeno krajem septembra i početkom oktobra, na reprezentativnom uzorku od 1.050 punoletnih građana Srbije, bez Kosova i Metohije.

Prema rečima Đorđa Vukadinovića, osnovna karakteristika ovog jesenjeg istraživanja jeste pad svih socio-ekonomskih pokazatelja, odnosno porast negativnih odgovora na pitanja o ličnom standardu ispitanika, gde je za manje od tri meseca zabeležena promena od oko šest odsto u negativnom smeru.

Da živi gore danas je reklo skoro 39 odsto građana, dok je pre 2,5 meseca to izjavilo 33,2 odsto. Da danas živi bolje smatra svega 16,6 odsto ispitanika, dok je početkom jula taj procenat iznosio 20,8 odsto. A da najnovija poskupljenja „u velikoj meri“ utiču na njihov standard smatra skoro dve trećine građana (63,7%). I taj trend će se, po svemu sudeći, nastaviti i u narednom periodu, tvrdi Vukadinović.

Ipak, najveća promena u odnosu na julsko istraživanje zabeležena je po pitanju podrške ulasku Srbije u EU, gde je ponovo detektovan ozbiljan porast evroskepticizma, a razlika između pristalica i protivnika ulaska u EU porasla je na čak 14 odsto u korist ovih drugih (34,7 prema 48,8 odsto).

Šta više, siguran sam da bi istraživanje na današnji dan (1. novembar 2022.) pokazalo da se razlika u međuvremenu još dodatno povećala, i da je procenat protivnika EU premašio 50 odsto, a pristalica pao na trećinu“, kaže Vukadinović.

Kao logična posledica ovog nalaza, smatra Vukadinović, jeste i blagi ali uočljiv trend porasta rejtinga doslovno svih „evroskeptičnih“ i nacionalnih stranaka, kao i u sličnoj meri – mali, ali primetan – proporcionalan pad prozapadnih i proevropskih opcija.

Iako ta promena za sada nije velika, ona je očigledno prepoznata i u redovima vladajuće stranke, čiji promoteri i glasnogovornici već mesecima oštricu svojih napada usmeravaju prema ovom „desnom“ delu opozicionog političkog spektra“, kaže Vukadinović.

Po pitanju odnosa prema Kosovu i Metohiji, NATO alijansi i eventualnom uvođenju sankcija Rusiji, prema rečima Vukadinovića, nema većih promena u odnosu na istraživanja iz maja i jula. 80,6 odsto ispitanika i dalje se protivi uvođenju sankcija Rusiji (dok svega 8 odsto to podržava), 83,5 odsto se protivi članstvu Srbije u NATO („za“ je svega 4,2%), a 79,6 odsto građana ne bi prihvatilo eventualno priznanje nezavisnosti Kosova, u zamenu za prijem Srbije u EU.

Izvor: Nova srpska politička misao

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content