Prezentacija istraživanja o ranim i prisilnim brakovima

0

Udruženje “Romani cikna” je organizovalo okrugli sto kao deo projekta “Mobilizacija zajednice u borbi protiv ranih, prislinih i ugovorenih brakova” koji je finansijski podržan od Fonda za otvoreno društvo iz Beograda.

Cilj okruglog stola bio je da se predstave nalazi istraživanja koje je rađeno na teritoriji Grada Kruševca, u romskoj zajednici, sa predstavnicima relevantnih institucija.

Projekat se bavi prepoznavanjem i suzbijanjem pojave ranih, prisilnih i ugovorenih brakova, pošto taj problem nije dovoljno prepoznat i ne pridaje mu se važnost koliko bi trebalo, ni u romskoj zajednici, a ni od strane institucija.

Mi smo planirale da započnemo priču, da započnemo osvetljavanje problema, da pokušamo da sprečimo tu pojavu. To je samo početak jer treba puno da se radi i što je najvažnije mora da dođe do multisektorske saradnje između insitucija, romske zajednice, nevladinog sektora, kako bi se problem uočio i kako se ne bi sve pripisivalo romskoj tradiciji. – istakla je Slavica Rakić i dodala – Mi smo organizacija koja dugo godina radi na terenu i prepoznale smo da u romskoj zajednici žena ima vrlo specifičan položaj. Žena kao žena je svuda u podređenom položaju, a u romskoj zajednici je to posebno izraženo. Primetile smo da se devojčice, devojke vrlo rano udaju što utiče na njihovo zdravlje, jer vrlo rano postaju majke.

U okviru ovog projekta rađena je i analiza zakonskih regulativa.

Zakon postoji, ali se ne primenjuje. Suština je da se što više uključe institucije i da se deca što duže zadrže u školskoj klupi jer je obrazovanje sustina svega. – dodaje Slavica Rakić.

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Skip to content