RODNI REFLEKTOR ZA MLADE: Ni najveći asovi nisu imuni na seksizam

Poslednji godina za seksizam su bili optuživani brojni istaknuti sportisti poput Borisa Bekera, Maksa Ferštapena, Serhija Aguera ali i Novak Đoković.

Osude za seksizam na račun srpskog trenisera počele su pre četiri godine kad je rekao da teniseri treba da zarađuju više novca od teniserki, a povod je bila kontroverzna izjava direktora Indijan Velsa Rejmonda Mura koji je rekao „da je on teniserka, svako veče bi klekao na zemlju i zahvljivao se Bogu“.

Prošle godine, nakon finala na Rolan Garosu, prvi reket sveta rekao je da smatra da su mečevi njega i Rafe najveće rivalstvo u istoriji tenisa, a pri osvrtu na čuvene duele u “belom sportu” nije istakao borbu legendarnih teniserki Kris Evert i Martinu Navratilovu, što je bio povod dežurnim kritičarima da ospu paljbu.

Novaka je za seksizam optužila i legendarna Bili DŽin King tvrdeći da  njegova teniska asocijaciju PTPA, ne zastupa dovoljno prava teniserki.

Bivši trener Novaka Đokovića Boris Beker našao se u problemu na Vimbldonu, gde su ga mnogi optužili za seksizam zbog komentara koji je imao za devojku Martona Fučovića, Novakovog rivala u četvrtfinalu.

Naime, dok je gledao meč Đokovića i Fučovića, gde je bio u studiju BBC-ja kao stručni konsultant, Beker je u momentu kada je prikazana devojka Martona Fučoviča, Anet Bersemenji, imao komentar koji su mnogi osudili.

Oni kažu da su u Mađarskoj najlepše žene. Ne bih to znao, ali ova je sigurno lepa”, rekao je Beker na “Bi-Bi-Siju.”

Na društvenim mrežama su mnogi osudili Bekera za seksizam, ali je BBC stao u njegovu odbranu, rekavši da nikoga nije želeo da uvredi.

Maks Ferštapen, as Formule 1, je zbog pokušaja šale, takođe, optužen za seksizam. Na pitanje navijača koja mu je najbolja kupovina u životu, odgovorio je: “Moja djevojka”. To je naišlo na brojne kritike a bilo je zahteva da se Ferštapen kazni.

Na seksizam nisu imune ni sportske organizacije. Nedavno je devet žena optužilo rukovodstvo Fudbalskog saveza Francuske da im je uručio otkaze zbog pola ili seksualne orijentacije.

Istraživanje koje je sproveo BBC pokazalo je da je skoro 65% sportistkinja imalo iskusilo seksizam ali se samo 10% odvažilo da govori o tome.

Kako se sve manifestuje seksizam u sportu?

Sportistkinje prikazane u medijima iz ugla njihove porodične uloge, a ne njihovih veština i sposobnosti. Trivijalizovanje ženskih sportskih dostignuća. Degradacija muškaraca koji se bave „ženskim sportovima“. Žene u seksi odeći koje služe kao „ukras“ na kulturnim ili sportskim događajima.

Rodni stereotipi ograničavaju izbor žena/muškaraca, devojčica/dečaka za bavljenje sportom koji se ne smatra „ženskim“ ili „muškim“, što dovodi do samocenzure.

Kako se treba boriti protiv seksizma u sportu. Obezbediti bolju i veću medijsku pokrivenost ženskog sporta. Podsticati sponzore da podrže ženske sportske timove. Usvojiti kodekse ponašanja za sprečavanje seksističkog ponašanja, uključujući odredbe o disciplinskim merama u sportskim savezima. Ohrabriti vodeće ličnosti u sportu da se izjasne protiv seksizma i sprovesti kampanje za osudu nasilja u sportu i seksističkog govora mržnje.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content