RODNI REFLEKTOR ZA MLADE: Seksizam u marketingu kladionica

Najpoznatije kladionice u Srbiji su u protekle dve godine objavile nekoliko reklama u kojima je veoma zastupljen seksizam. Aluzije u izrazima kao što su „petkom dajem svima“ ili „dužina je bitna“, imaju naglašenu seksističku konotaciju.

Seksizam je postao rasprostranjen u reklamama kladionica i kockarnica, pri čemu se žene obezvređuju u marketinške svrhe. Kako je populacija koja prati sportska dešavanja pretežno muškog roda, ovakve reklame daju prikaz žene kao seksualnog objekta, domaćice ili neke uloge koju ona treba da ispuni u životu muškarca.

Jedna od kladionica je 19. oktobra 2020. godine objavila zvaničnu reklamu pod nazivom “Tri bonusa hoću ja”. U videu su članice muzičke grupe Hurricane koje izgovaraju prethodno navedeni moto uz reči “Neću jedan, neću dva, ništa manje neću, jer tri su za sreću”.

Još jedna u nizu reklama sa sličnom konotacijom objavljena je u oktobru 2020. godine, od strane druge poznate kladionice, pod nazivom “Produži tiket i osvoji BMW Gran Coupe jer dužina je bitna”. Akcenat je stavljen na deo slogana Dužina je bitna, uz reči “Izvinite momci” koje izgovara pevačica, Jelena Karleuša.
Ova kladionica je veoma brzo pod istim sloganom predstavila javnosti još jednu reklamu u kojoj je primećen seksizam. Naime, Jeleni Karleušije u videu upućeno pitanje “A Vi se razumete u fudbalere?“. Ona na to odgovara sa “Jok ti se razumeš”. Fokus se stavlja na fudbalere kao muškarce, umesto na fudbal kao sport.

Žena je često predstavljena u reklamama kao domaćica pa je gore pomenuta kladionica prikazala čak dve reklame u kojima se žena ne razume u sport.

Prva reklama objavljena je pod nazivom “Marjanović protiv Jokića – Fudbal”. Žena u reklami ima na glavi viklere, a o dvojici košarkaša govori kao da su fudbaleri. Muž joj na to besno odgovara da oni igraju košarku.

Druga reklama je imenovana “Marjanović protiv Jokića – Snooker” gde se ista glumica ponovo našla u tradicionalnoj ulozi supruge.

Reklama “Devojke od milion dolara – Priključi se” je proteklih godinu dana takođe bila na meti javnosti. Razlog tome jesu dvosmislene fraze “petkom dajem svima“, kao i “za produženo zadovoljstvo, subotom imaš duplu isplatu“.

Ova kladionica je snimila i video Koju odabrati?. Problematika se najbolje uočava ukoliko se istovremeno gleda video i sluša izgovoren tekst. Prvo se postavlja pitanje “Gde mi je najbolji prolaz?”. “Nemačka je dobra, germanski kvalitet. Italija je zanosna i uzbudljiva, ali je mana to što se dobro brani. Engleska je iskusna, ali je neizvesna. Francuska je prefinjena, mlada, ali dosadna, dok je Španija vatrena”. Navedene odgovore u reklami prate snimci žena koje simbolično predstavljaju te zemlje.

Stereotipno prikazivanje žena koje su eksplicitno obučene i upečatljiv slogan ostavljaju utisak na mušku publiku. Nasuprot ovakvoj ulozi, žena je često domaćica sa kutlačom ili šerpom u ruci, što doprinosi rodnoj neravnopravnosti. U jednoj od prethodno pomenutih reklama žena na kosi ima viklere i prikazuje se kao lepa, ali glupa i neinformisana. Seksizam u ovakvim reklama je mnogo manje zapažen u odnosu na one reklame gde je žena oskudno odevena.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content