Srbija otvorila poglavlja 13 i 33

0

Srbija je na Međuvladinoj konferencija u Luksemburgu otvorila dva nova poglavlja u pristupnim pregovorima sa EU, poglavlja 33 i 13 koja se odnose na finansijske i budžetske odredbe i na ribarstvo.

U ovom trenutku Srbija ima 14 otvorenih poglavlja od kojih su dva privremeno zatvorena.

– ”Smatram da su mali koraci, ali vredni i stalni koraci pravi recept za jednu novu poziciju i nas i same EU u pogledu proširenja. U tom smislu ja nisam nezadovoljna” – rekla je ministarka Jadranka Joksimović.

Ministrarka naglašava da postoji kontinuirani napredak Srbije u procesu pristupnih pregovora, a da su poglavlja 33 i 13 “konkretna i važna poglavlja””.

Sve više ljudi u Srbiji se bavi proizvodnjom ribe i zato je vrlo važno da usvojimo standarde koji se odnose na ovu oblasti i time otvorimo mogućnost za ljude koji se na pravi način bave ribarstvom i ribnjacima da postanu konkurentniji za izvoz na evropskom tržištu i tržištu regiona” – kaže Joksimović.

Ministrarka Joksimović naglašava da je otvaranje dva nova poglavlja dobra vest za Srbiju pogotovo u situaciji kada se stvari komplikuju oko napretka drugih zemlja regiona u procesu proširenja dok se istovremeno i situacija zaoštrava u EU kada je reč o politici prema migracijama i proširenju.

Mi ćemo se potruditi da idemo brže da bismo otvarali po sedam, osam poglavlja godišnje. Onda bismo stigli da otvorimo sva poglavlja do 2021- 2022. godine, da uđemo u proces finalnih reformi i zatvaranja poglavlja i da, ako se ubrzamo, stignemo i tu 2025. godinu” – zaključila je Joksimović.

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Skip to content