ŠTA KRUŠEVAC ČEKA U BUDUĆNOSTI?: Uvozićemo radnike iz Azije!

0

Za budućnost Kruševac izuzetno je važna promena starosne strukture stanovništva jer izaziva brojne posledice u svim segmentima života.

Prema zvaničnim podacima Zavoda za statistiku Srbije Kruševac je 1991. godine imao 138.111 stanovnika, devet godina kasnije 131.368 a na popisu 2011. godine 128.752.

Očekuje se da nakon ovogodišnjeg popisa broj stanovnika Kruševca padne ispod 120.000 FOTO: S. Milenković – CINK

Prema prvim, nezvaničnim rezultatima ovogodišnjeg popisa Leskovac je siromašniji za čak 18.000 žitelja u odnosu na 2011. godinu, Prokuplje za 7.000, Vranje skoro 10.000. Za Kruševac još uvek nema podataka ali se može pretpostaviti da će imati nekih 8.000 do 10.000 stanovnika manje nego na prethodnom popisu.

Prema podacima popisa iz 2002. godine na području Kruševca (opština, kasnije Grad) živelo je 6.037 osoba mlađih od četiri godine a devet godina kasnije 5.552. Broj osoba starih od 10 do 14 godina iznosio je 7.247 2002. godine i 6.478 2011. godine. Procenat učešća svih grupa mladih ljudi (do 30 godina) u ukupnom broju stanovnika u periodu između dva popisa se smanjio a taj trend je nastavljen sve do ovogodišnjeg popisa.

Promene u strukturi stanovništva kao posledicu će imtai i promenu u sistemu zdravstvenih usluga

Šta to znači za pojedine oblasti života i rada?

Pre svega, znači da se smanjuje potreba za strukama i zanimanjima koje se bave decom i mladima dok raste potreba za poslovima koji su vezani za starije osobe. U bliskoj budućnosti biće sve manje posla za, recimo vaspitače i vaspitačice, nastavnike i nastavnice, dok će se sve više tražiti negovateljice i geronto-domaćice”, objašnjava sociolog Rade Nikolić.

Zbog starenja stanovništva i odliva mladih moguća je pojava nedostatka radne snage što kao rezultat može imati uvoz radnika. Prema nekim podacima u Rasinskom okrugu trenutno ima više od 4.000 stranih radnika. Većina je angažovana na izgradnji Moravskog koridora ali ima i onih koji su angažovani u poljoprivredi, građevinarstvu i drugim delatnostima. Kruševac i okolina su postali zanimljiva destinacija za posao radnicima iz Turske, Albanije, Severne Makedonije, Indije, Uzbekistana i još nekih azijskih država.

Promena strukture stanovništva izazvaće promene i u sistemu zdravstvene zaštite. Biće manje posla za pedijatre, jer je i dece sve manje, ali će zato puno posla imati ortopedi, neurolozi i slični specijalistički profile. Takođe će biti potrebno povećati kapacitete Palijativnog odeljenja u kruševačkoj Bolnici.

U oblasti socijalne zaštite biće neophodno obezbediti usluge koje su, pre svih, usmerene na starije sugrađane kojima su potrebni nega i pomoć u kući.

Smanjenje broja mladih imaće posledice i na rad sportskih klubova

Smanjenje broja stanovnika i promena starosne strukture imaće uticaj i na, recimo, razvoj sporta. Sportskim klubovima biće sve teže da obezbede odgovarajući broj dečaka i devojčica što će, kao posledicu, imati gašenje nekih klubova ili redukovanje aktivnosti. Slične posledice imaće i druge oblasti gde je potrebno angažovanje mladih poput kulture, muzike i slično”, dodaje naš sagovornik.

U Kruševcu je nedavno formiran Korodinacioni tim za izradu Plana razvoja grada do 2030. godine. Prilikom svog rada članovi ovog tima moraće da imaju u vidu rezultate skorašnjeg popisa i demografske trendove jer je, evidentno, da Kruševac u skorijoj budućnosti očekuju brojne, strukturne promene kada je reč o sastavu stanovništva.

Можда вам се допадне и Више од овог аутора

Оставите одговор

Ваша е-маил адреса неће бити објављена.

eleven + five =

Skip to content