NADA BUDIMOVIĆ ZA JUGPRESS: “Lokalni mediji su uvek u zapećku”

Lokalni mediji u Srbiji već dugo jako teško opstaju i nemaju podršku ni lokalnih zajednica ni države, izjavila je Nada Budimović, dugogodišnja novinarka iz Kruševca i članica Komisije za žalbe Saveta za štampu ispred Lokal presa, za leskovački portal JUGpress.

Na pitanje kakav je trenutni položaj lokalnih medija u Srbiji kaže da je “možda ovo kao deža vi priča” ali da je stanje u Srbiji takvo da se “apsolutno ne prepoznaje značaj lokalnih medija, ma koliko se pričalo o pravu građana da budu informisani”.

Koliko god se govorilo o medijskim slobodama i podršcu razvoju medijskih sloboda, lokalni mediji uvek ostaju negde u zapećku”, konsatuje Budimović.

Ona ocenjuje i da se “ne vidi koliko su loklani mediji važni, ne vidi se ni to koliko oni više rade na informisanju građana, na tom njihovoom informisanju i odlučivanju u njihovim lokalnim institucijama, skupštinama i telima”.

Smatra da je ovo “opšte mesto kada je reč o Srbiji”.

Negde je malo bolje, negde je malo gore, ali je generalno jako loše”, ocenjuje Budimović.

Upozorava da je “poslednji trenutak da se učini nešto za medije na nacionalnom nivou, da se razume njihov položaj, status i problemi i da se naprave koraci u podršci ili ćemo ostati država koja neće imati informisanje na lokalu, a ono što građani dobijaju sa nacionalnih medija je nedovoljno da bi mogli da odlučuju o svojim životima”.

Na pitanje koliko je upravo to informisanje građana na lokalu važno, konstatuje da je “možda najvažnije”.

Važno je da saznamo šta radi naša lokalna samouprava, šta treba da menjamo u našoj zajednioci, kako žive naše komšije i prijatelji. To je možda i važnije nego da saznamo kako se razvija svetska politika”.

Mislim da je na delu zamena teza, mi se nekim bujanjem i poplavama nekotrolisanih, pa čak i nepotrebnih za život čoveka informacijama , ljude činimo suštinski neinformisanim. Mi im dajemo iluziju da se informišu, a ono što, zapravo, treba da dobiju je ono što im bazično daju lokalni mediji”, zaključuje Nada Budimović.

Izvor: JUGpress.com

FOTO: Media centar Beograd

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content