СТРАНКА СЛОБОДЕ И ПРАВДЕ: Рачун Градске топлане у блокади за 160 милиона динара!

Поводом тешке ситуације у којој се налази ЈКП “Градска топлана” у Крушевцу саопштењем се огласио Градски одбор Странке слободе и правде.

Саопштење преносимо у целини.

Да смо били у праву када смо говорили да се наша земља, а самим тим и наш град налазе у економској кризи говоре и последња дешавања у вези ЈКП Градска Топлана Крушевац.

Рачун ЈКП Градске Топлане Крушевац је тренутно је у блокади за више од 160 милиона динара. Сама фирма се налази у веома тешком положају и потребна јој је хитна помоћ.

Више пута смо упозоравали на злоупотребе које се дешавају у овом јавном предузећу, намештене тендере, огромне дугове али и на огромне финансијске губитке предузећа.

Стефан Бојичић, потпредседник ГО ССП у Крушевцу

Само прошле године по званичним подацима губитак овог предузећа је износио 296.254 милиона динара. Укупан дуг овог предузећа је годинама тајна али по неким незваничним информацијама, од забринутих радника овог предузећа, он износи 1.820.495.607 динара или 15.491.702 €.

Такође, грађани Крушевца би волели да знају да ли су истинити наводи да је ЕПС искључивао струју ЈКП Топлани, која је укључена, без отплате дуговања, на интервенцију политичара из врха СНС, као и да ли је Србија Гас обуставила испоруку горива за ЈКП Топлану?

Наша обавеза је да у име Крушевљана поставимо питање одговорности. Ко је одговоран за оволико дуговање овог предузећа, ако знамо да су и господин Гашић и председник републике Александар Вучић, неколико пута и то само пре две године, јавно хвалили како су сви проблеми овог предузећа решени?

Да је стање у овом предузећу лоше не говоримо само ми из опозиције већ и садашња управа. У извештају који је потписао садашњи директор, људи моле за помоћ.

Кажу :

“У вези са проблемом ликвидности предузећа, напомињемо да исто не може да у утврђеним роковима да измирује своје обавезе према добављачима, а нарочито према добављачима за енергенте” и траже да се у наредном периоду Скупштина

Града изјасни о њиховим проблемима, помогне и обезбеди средства за измирење доспелих обавеза и енергената јер у супротном исто предузеће неће моћи да настави пословање? Шта то конкретно значи, да ће се топлана угасити и људи остати без грејања или приватизовати, што знамо како завршава, а говорили смо и добављачима енергената који су високи функционери СНС Крушевац?

Зато сада постављамо питање актуелној власти – Kоји су ваши конкретни планови за помоћ овом, како сте и сами рекли, стратешки важном предузећу?

Шта ћемо када ускоро ЈКП Топлана неће бити у стању да врати кредите које је узела? Вашим планом је друго јавно предузеће ЈКП Водовод Крушевац жирант кредита у износу од 700 милиона динара које је ЈКП Топлана узела 2021 и 2022.године.

Од 2019.године па до данас ЈКП Топлана је у блокади провела 242 дана. С тим што се из података са сајта НБС јасно може видете да су блокаде учеставале од 2023.године па до данас.

Ко ће сносити одговорност? Одговорност то је овде кључна реч и појам? Очигледно је актуелној власти тај појам стран иначе би сада имали посебну седницу Скупштине о ЈКП Градској Топлани и расправљали о кривцима, одговорности али и решавању проблема у поменутом предузећу.

Да је стање годинама лоше и алармантно не говоримо само ми из Странке слободе и правде и одборничке групе Живот је у питању – ССП – ПСГ – Слога, већ и Државна ревизорска институција.

У извештају државног ревизора за 2022.годину се јасно наводе две битне ставке. Прво, да ЈКП Градска Топлана Крушевац нема лиценцу за производњу и дистрибуцију топлотне енергије и гаса. Друго,  да је губитак овог предузећа за 2022.годину био 1.300.000 динара изнад укупног капитала предузећа, што у преводу значи да комплетна имовина и вредност ЈКП Топлане не вреди колико губитак у 2022. години.

Па, вреди ли?“, наводи се у саопштењу које је потписао Стефан Бојичић, потпредседник градског одбора Странке слободе и правде и председник одборничке групе “Живот је у питању”.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content