STRELJAŠTVO U KRUŠEVCU: Prvi predsednik družine pukovnik Dragutin Gavrilović!

Jedan od najpopularnijih sportova u Kruševcu između dva svetska rata bilo je streljaštvo.

Za osnivanje Kruševačke streljačke družine Obilić, aprila 1926. godine, velike zasluge pripadaju pukovniku Dragutinu Gavriloviću, komandantu 47. pešadijskog puka,  kao i njegovom kolegi pukovniku Subotiću. Pukovnik Gavrilović je izabran za prvog predsednika družine u čiji je Nadzorni odbor ušao i brigadni general Gojko Đurić, upravnik barutane “Obilićevo”. (Pravda, 28.04.1926.)

Pukovnik Dragutin Gavrilović bio je prvi predsednik Kruševačke streljačke družine Obilić

Nekoliko meseci nakon osnivanja, tačnije 31. oktobra i 1. novembra 1926. godine, Streljačka družina Obilić je organizovala streljačke utakmice na Bagdali. Prvu nagradu osvojio je potpukovnik  Sava Kontić, drugu mesar Mihajlo Blagojević a treću kapetan prve klase Andra Nikolić.

Streljačke utakmice na strelištu na Bagdali održane su i avgusta 1927. godine. Prva nagrada, pištolj marke “brauning”, pripao je časovničaru Dragutinu Tešiću. On je ubeležio 122 kruga. Drugu nagradu, pušku marke “flober”, osvojio je kapetan 47. pešadijskog puka Svilen Živadinović  koji je imao 111 krugova.

U gađanju u takozvanu “društvenu metu” takođe je najbolji bio Dragutin Tešić i sa 115 krugova dobio železnički sat marke “eterna”, dok je drugo mesto pripalo kapetanu Cvetanoviću. (Vreme, 17.08.1927.)

Godišnje takmičenje u streljaštvu u Kruševcu je bilo veoma popularno pa je na njemu 1929. godine, prema novinskim izveštajima, učestvovalo oko 400 strelaca! Kao i prethodnih godina najbolji su dobili vredne nagrade. Prvo mesto pripalo je baštovanu iz Bivolja Anđelkoviću koji je sa 15 metaka ubeležio 120 krugova i dobio automatski pištolj. Drugo mesto osvojio je major Zujeh sa 115 krugova a treće Rade Nakić, sekretar okružnog esnafa, koji je “upucao” 113 krugova.

Strelci su imali neku vrstu rituala prilikom organizacije streljačkih utakmica. Okupljali su se u ranim jutarnjim satima ispred kafane “Takovo” a potom bi u svečanoj povorci, praćeni  vojnom muzikom, odlazili na strelište na Bagdali. Interesovanje za učešće na takmičenjima je bilo veliko a pored oficira, uposlenika barutane “Obilićevo” i omladine vremenom se počeo povečavati i broj učesnika iz okolnih sela.

Maja 1930. godine jedan od “sponzora” streljačkih takmičenja bila je fabrika sapuna “Merima” koja je obezbedila čak 14 nagrada za najbolje strelce. Nakon ovog takmičenja priređen je svečani banket za pukovnika Dragutina Gavrilovića koji je službom premešten u Beograd, u Ministarstvo vojske i mornarice. Samo nekoliko dana ranije Gavrilović je proglašen za prvog počasnog građanina Kruševca.

Radovi na izgradnji strelišta na Bagdali

I nakon odlaska pukovnika Gavrilovića iz Kruševca nastavljena je tradicija da na čelu Kruševačke streljačke družine Obilić bude komandant 47. pešadijskog puka. Na izbornoj skupštini družine, maja 1933. godine, za predsednika je, ponovo, izabran pukovnik Jovan Pribić, komandant 47. pešadijskog puka. Potpredsednici su bili Cvetko Bulaić, potpukovnik, i juvelir Dragutin Tešić.

U izveštaju sa prvog prolećnog takmičenja 1934. godine navodi se da će “ove godine biti izgrađen dom na strelištu. Radovi na izgradnji društvenog doma privode se kraju a uskoro će se obaviti osvećenje zgrade”. (Pravda, 25.04.1934.)

Pored Kruševca streljaštvo je bilo popularno i u okolnim mestima i selima. Tako “Pravda” od 14. avgusta 1934. godine donosi informaciju o formiranju streljačke družine u mestu Stari Bračin. Navodi se da “je odziv među građanstvom dobar pa družina ima oko 40 upisanih članova”.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content