Treći festival pravoslavnog filma “Snažni duhom”

Na trećem Međunarodnom festivalu pravoslavnog filma “Snažni duhom” biće prikazano deset dokumentarnih filmova.

U konkurenciji za nagrade naći će se filmovi iz Srbije –  “Zaveštanje” Ivana Jovića i “Arsen Karađorđević” Boška Milosavljevića, Rusije –  “Put za dvoje” Aleksandra Kuprina i “Najsrećniji” Igora Kaljadina,  “Dijadema starca” Konstantina Cercvadzea iz Gruzije, “S ruba pameti” Milana Majara iz Republike Srpske, “Duga života Dimitrija Fedorina” Sergeja Glušćenka iz Belgije, “Istorija pravoslavlja na estonskoj zemlji” Olega Besedina iz Estonije, “Izbeglice” Jurija Kalina iz Poljske i “Milost tražim, a ne žrtve” Eduarda Davidova  iz Uzbekistana.

Festival ima konkursna i vankonkursna prikazivanja igranih, dokumentarnih i animiranih filmova iz različitih zemalja.

Glavne nagrade su diptih sa ikonom Svetog kneza Lazara ( Gran pri Festivala ), Svetog Nikolaja Čudotvorca ( za najbolji igrani film ), Svetog Vasilija Ostroškog ( za najbolji dokumentarni film ), Svetog Save Srpskog ( nagrada za simpatije gledalaca ).

Ove godine ustanovljene su i dve nove nagrade: Omladinskog i Novinarskog žirija, a za mališane su obezbeđene prepodnevne projekcije u Beloj sali Kulturnog centra.
Osim filmskog programa, u porti crkve Lazarice, biće otvorena i izložba fotografija ruske autorke Natalije Batrajeve, na temu srpskih i ruskih svetinja.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content