Trsteničani brane izvorište Zvezdan

0

U Opštini Trstenik na snazi je vanredna situacija zbog izlivanja Zapadne Morave na teritoriji Opštine Trstenik.

Na sastanku Štaba za vanredne situacije određeni su prioriteti – podizanje odbrambenih bedema oko ugroženih stambenih objekata i odbrana bedema kod izvorišta Zvezdan. Zbog najave obilnih padavina na terenu je sva raspoloživa mehanizacija, radnici javnih komunalnih preduzeća i volonteri rade na jačanju zaštitnog bedema kod Zapadne Morave kojim se brani izvorište „Staro korito“ sa kog se snabdeva pijaćom vodom čitavo gradsko područje.

U majskim poplavama 2014. Zapadna Morava probila je zaštitni bedem i potpuno uništila izvorište Zvezdan, koje je donacijom Evropske unije u potpunosti sanirano.

Zapadna Morava izlila se u atarima sedam sela na teritoriji Opštine Trstenik – Ugljarevo, Lozna, Grabovac, Bogdanje, Medveđa, Velika Drenova, i Počekovina. Na području pomenutih sela poplavljene su stotine hektara pod poljoprivrednim kulturama, plastenicima i lozno – sadnim kalemovima.

Zbog izlivanja Zapadne Morave poplavljeno je devet kuća u selima Grabovac, Lozna i Bogdanje. Nivo Zapadne Morave za sada je u blagom opadanju. Stanje na vodotokovima drugog reda na teritoriji opštine i dalje je stabilno.

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Skip to content