Trstenički funkcioneri podneli izveštaj građanima

Predsednik Opštine Trstenik, predstavnici lokalne samouprave i direktori javnih preduzeća i ustanova podneli su  izveštaj građanima o svom radu u protekle četiri godine.

Podnošenje izveštaja građanima i uključivanje građana u proces kreiranja lokalnog budžeta predstavlja novu praksu Opštine Trstenik.

Podnošenje izveštaja građanima jeste nova praksa, ali se nadam da će postati pravilo, jer na taj način građani mogu da procene da li su ispunjena data obećanja i šta je sve urađeno u periodu mandata jedne lokalne vlasti“, rekao je predsednik opštine Trstenik Miroslav Aleksić i dodao da je sada na građanima da ocenjuju rad i postignute rezultate.

On je istakao da je u Trsteniku u poslednje četiri godine realizovano više značajnih projekata, da je konačno rešen problem vodosnabdevanja i da građani Trstenika danas imaju najsavremeniji sistem grejanja na gas.

Miroslav Aleksić predsednik opštine Trstenik (foto S.Milenković)
Miroslav Aleksić predsednik Opštine Trstenik FOTO: S.Milenković)

Građani Opštine Trstenik su decenijama imali problem sa restrikcijama vode. Ovaj problem zahtevao je sistemsko rešavanje i ozbiljno ulaganje, ali smo uz pomoć KFV- nemačke razvojne banke taj problem rešili ne samo za sadašnje već i za buduće generacije. Građani Trstenika su petnaest godina, zbog lošeg sistema grejanja, imali hladne stanove. I taj problem smo rešili i izgradili najsavremniji sistem grejanja na gas. U razvoj poljprivrede smo uložili dva miliona evra, što iz budžeta lokalne samouprava, što uz pomoć drugih organizacija. Započeli smo i nastavljamo projekat izgradnje Akva parka, izgradili tribine na fudbalskom stadionu i znatna sredstava uložili u sportsku infrastrukturu.

On je građanima rekao i da postoje i projekti koji nisu dovršeni, ali da je važno je da oni budu dovršeni.

U Trsteniku nije izgrađen reciklažni centar što smatram vrlo važnim projektom. Obećanje dato građanima o uređenju zgrade koje je ruglo grada, zbog nedostatka saradnje sa EPS-om kojoj ova zgrada pripada nije urađeno, ali i za taj projekat smatram da je važno da se dovede do kraja.“, kazao je predsednik Opštine Trstenik, Miroslav Aleksić.

Predstavnici lokalne samouprave predstavljajući Izveštaj o radu naveli su da se za obrazovanje izdvaja četvrtina budžeta, kroz fond za mlade talente kao i kroz stvaranje boljih uslova u vaspitnim i obrazovnim ustanovama.

Nakon predstavljanja, Izveštaj o radu u pisanoj formi, podeljen je građanima i biće dostupan u svim javnim preduzećima i ustanovama, kao i u Uslužnom centru Opštine Trstenik.

Opština Trstenik nastavlja i projekat Participativnog budžetiranja u okviru koga je u pripremi i Građanski vodič kroz budžet Opštine Trstenik, koji će građanima na pojednostavljen način prestaviti budžet za 2016.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content