U GORNJEM ADROVCU: Održana manifestacija “Rajevskom u čast”

Društvo srpsko-ruskog prijateljstva “Pravoslavlje” i Udruženje Kozaka Srbije “Pravoslavlje” su 2. septembra organizovali manifestaciju “Rajevskom u čast”,

Manifestacija je organizovana povodom obeležavanja 146 godina od pogibije ruskog dobrovoljca, pukovnika Nikolaja Nikolajeviča Rajevskog, koji je učestvovao u srpsko-turskom ratu 1876.godine na strani Srbije.

Polaganje venaca na grob Nikolaja Rajevskog FOTO: J. Marković

Delegacije oba udruženja, u kojoj su bili  T.S. Kalpački, predsednik DSRP i Glavni ataman UKS “Pravoslavlje”, kozački pukovnik, Jovana Marković, predsednica Aktiva mladih, kozački poručnik, Ivan Blagojević, ataman za Grad Kruševac, kozački kapetan, i Borivoje Vidojković, ataman KS “Ćićevac”, kozački kapetan, su u Gornjem Adrovcu,  kod Ruske crkve, na mesto pogibije Rajevskog, položile cveće na njegov spomenik.

U porti manastira Sveti Roman, gde i danas počiva srce N.N.Rajevskog, održan je Pomen, zatim su delegacije položile vence i cveće, a onda je održan umetnički deo programa pod nazivom “Rusko srce u srpskoj zemlji”.

Goste programa činili su predstavnici Centra za nauku i kulturu “Ruski dom”, Čarskij Vičeslav, zamenik direktora i Babjenko Olesa,Obrazovni program, članovi Svesrpskog saveza veterana”Bojevo bratstvo” , kao i posetioci manastira.

Učesnici manifestacije “Rajevskom u čast” FOTO: J. Marković

Ove godine deo umetničkog programa činili su predstavnici Književnog kluba “Velimir Rajić” iz Aleksinca, a tradicionalno su učestvovali pesnici Udruženja “PoezijaSRB” iz Kruševca, kao i stvaraoci Društva srpsko-ruskog prijateljstva “Pravoslavlje”.

Svesrpski savez veterana “Bojevo bratstvo”, odlučilo je da ovom prilikom dodeli ordenje. Ordenom Nikolaja Nikolajeviča Rajevskog odlikovani su Tomislav Simić Kalpački, kozački  pukovnik. i Natalija Koceva, rukovodilac srpskog odeljenja Međunarodnog javnog fonda jedinstva pravoslavnih naroda,a ordenom Ratnički krst odlikovan je Dejan Janković, borac rata 1999. godine i član Udruženja ratnih veterana „Bojevo Bratstvo“ Kruševac.

Veruje se da je lik Pukovnika Rajevskog inspirisao ruskog pisca Lava Tolstoja za prototip glavnog junaka, grofa Vronskog, u njegovom romanu “Ana Karenjina” a  da su jedne od poslednjih reči pukovnika Rajevskog bile “Ako poginem, srce mi ostavite u Srbiji, a telo prenesite u Rusiju!”

FOTO: Jovana Marković

 

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content