У ОРГАНИЗАЦИЈИ ОКУЛАРА: Округли сто “И ја се питам за свој омладински простор”

0

У Варварину је одржан округли сто “И ја се питам за свој омладински простор” за доносиоце одлука из пет округа у Србији.

Округли сто представника/ца доносиоца одлука, младих и цивилног сектора на тему како унапредити омладинску политику и поспешити партиципацију младих у доношењу одлука на локалном нивоу одржан је  у Варварину, а у организацији удружења за младе Окулар из Ћићевца и Центра за културу и образовање из Сонте, из општине Апатин. Оба удружења која спроводе овај пројекат имају вишегодишње искуство на ову тему и препознати су од стране доносиоца одлука из свих сектора на националном нивоу.

Учесници округлог стола у организацији Окулара ФОТО: Окулар

Више од 30 доносилаца одлука из 5 управних округа у Србији: Западнобачког, Расинског, Поморавског, Шумадијског и Нишавског учествовало је на овом догађају.

Поздрављамо и то што се за наш данашњи дијалог заинтересовало Министарство туризма и омладине, чија је представница Милица Ковачевић била све време са нама, а своја искуства на ову тему поделила је и Ивана Новаковић, испред Националне асоцијације практичара и практичарки омладинског рада. Говорили смо о примерима добре праксе, као што је Град Крушевац јер је зелен на семафору омладинске политике, али и о томе како заједно можемо да унапредимо механизме омладинске политике у другим општинама и градовима који су отворени за дијалог и сарадњу са цивилним сектором и младима и који су спремни да младе укључе активније у процес доношења својих одлука које се директно њих тичу”, кажу организатори.

Након вишегодишњег залагања и заговарања, усвојена је Стратегија за младе. Овај стратешки документ одредио је приоритете омладинске политике до 2030. године, а оно што је најважније у целом процесу је то што су у његовом креирању учествовали млади као и њихови представници/це, кровни савези и асоцијације, који су се залагали да овај документ заиста осликава стварне потребе младих у Србији и да се институције обавежу Стратегијом на обезбеђивање системске бриге о младима.

Закон о младима предвиђа неколико инструмената локалне омладинске политике и то су биле теме овог Округлог стола: финансирање локалне омладинске политике и реализација Националне стратегије за младе, локални акциони планови за младе, савети за младе, канцеларија за младе, укључивање удружења младих, удружења за младе и њихових савеза у спровођење локалне омладинске политике и оснивање и рад клубова за младе, омладинских центара и сл.

Закључено је да само заједнички млади, цивилни сектор и институције у држави могу да утичу на спровођење Националне стратегије за младе, а то ће донети до побољшања квалитета живота младих у нашој земљи.

И на локалном и на националном нивоу очекује нас наставак дијалога младих и доносилаца одлука, кроз који омогућавамо да управо млади говоре о својим потребама и положају, а ми, удружења младих, за младе, и наши савези и асоцијације, ту смо да за тај бољи положај заговарамо код представника институција.
Наставићемо да иницирамо процесе који су важни за младе, као што су Закон о младима и Акциони план Стратегије за младе и да учествујемо, заступамо и подржавамо младе у њима.”, кажу из удружења Окулар.

Ово је једна је од активности коју у партнерству спроводе Центар за културу и образовање Сонта и Окулар из Ћићевца, а део је пројекта “Кроз Окулар до шире слике о младима” који је добио подршку пројекта Владе Швајцарске „Заједно за активно грађанско друштво – АЦТ”, који спроводе Хелветас Сwисс Интерцооператион и Грађанске иницијативе.

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

eleven − ten =

Skip to content