“U Srbiji ne postoji medijski pluralizam”

U Beogradu je održan zajednički sastanak Međusektorske grupe za slobodu izražavanja i medija i Radne grupe za Poglavlje 8 „ Politika konkurencije“.

Sastanak su otvorili Nataša Dragojlović, koordinatorka Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji, Maja Stojanović, izvršna direktorka Građanskih Inicijativa i koordinatorka Međusektorke grupe za slobodu izražavanja i medija i Slobodan Krstović ispred NALED-a, kao koordinator Radne grupe za Poglavlje 8 „Politika konkurencije“.

Maja Stojanović je istakla da sloboda medija i izražavanja prožima veliki broj poglavlja u pregovaračkom procesu sa EU, pa tako i Poglavlje 8, koje se odnosi na politiku konkurencije.

Zaštita konkurencije u oblasti medija i kontrolisanje davanja državne pomoći medijima je izuzetno važna oblast kojoj se mora posvetiti više pažnje”, navela je Stojanović.

Nacionalni konvent o Evropskoj uniji je, za četiri godine svog rada, prepoznat kao mehanizam u okviru kog može da se vodi pristojan dijalog između ključnih aktera u procesu pregovaranja, navela je Nataša Dragojlović. Ona je takođe istakla da NKEU ima čvrste dokaze, utemeljene na ozbiljnim analizama i istraživanjima, da je stanje u sferi medija jako loše, ali da je Konvent spreman za saradnju sa relevantnim institucijama, da daje svoje preporuke i sugestije, kako bi ceo proces pregovaranja tekao ozbiljnije i efektivnije.

Fer tržište i unapređenje poslovnog okruženja omogućilo bi bolji balans finansiranja medija iz javnih izvora i privatnog sektora, veću nezavisnost medija i smanjilo bi prostor za arbitrarne odluke u dodeli državne pomoć”, istakao je Slobodan Krstović.

On je podvukao da neprimenjivanje propisa I zakonodavnih odredbi u ovoj oblasti, ne sme da bude posledica neznanja ili političke promocije.

O trenutnoj situaciji u oblasti zaštite konukurencije u oblasti medija, govorili su Vesna Kovač, državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija i Siniša Milošević, rukovodilac Sektora za ekonomske analize iz Komisije za zaštitu konkurencije.

Po mišljenju državne sekretarke Vesne Kovač, Poglavlje 8 je najsloženije poglavlje, koje će poslednje biti otvoreno i poslednje zatvoreno. Ona je naglasila da je naš zakonodavni okvir u oblasti konkurencije u velikoj meri usaglašen sa pravnim tekovinama EU i da je u toku priprema nacrta Zakona o zaštiti konkurencije, koji bi trebalo da otkloni sve nedostatke prethodnog zakona iz ove oblasti.

Siniša Milošević je naveo da je tržište medija jako specifično i dinamično.

Komisija za zaštitu konkurencije nije sprovodila sektorske analize za ovo tržište jer nisu ispunjene zakonske odredbe za to, ali da to ne znači da analize neće biti sprovedene u budućnosti”, naglasio je Milošević.

O iskustvima i praksi u okviru zaštite konkurencije u oblasti medija na sastanku su govorili Miloš Stojković, advokat iz advokatske kancelarije Živković-Samardžić I Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnost Srbija.

Stojković je na početku naglasio da je najvažnije pitanje koje se postavlja, da li medijsko tržište uopšte postoji.

U Srbiji danas ne postoji medijiski pluralizam, ponuda je nejasna, nemamo kvalitetan medijski sadržaj, dok je poslednjih godina primećen trend progresivnog rasta broja medija”.

Spomenuti su i glavni problemi sa kojima se mediji u Srbiji danas suočavaju, a to su privatizacija, smanjivanje uticaja države u okviru projektnog sufinansiranja i uređenje transparentnosti poslovanja.

Država nije nikad potpuno izašla iz medijskog sektora, ona je i dalje jako aktivan i najuticajniji pojedinačni akter na tržištu”, zaključio je Stojković.

Događaju su prisustvovali i predstavnici Komisije za kontrolu državne pomoći. Direktorka ove institucije, Andrijana Ćurčić naglasila je da Komisija nema nadležnost u odlučivanju kome se dodeljuje državna pomoć, već da je ona samo kontrolor procesa dodeljivanja državne pomoći. Ona je istakla da je Komisija za kontrolu državne pomoći spremna za dijalog sa predstavnicima civilnog društva i drugim zainteresovanim pojedinicima na temu zaštite konkurencije u oblasti medija.

Preko 70% registrovanih medija su nacionalni, budućnost lokalnih medija nije svetla, konstatovano je na sastanku.

Sastanak je zatvoren zaključkom da je neophodno uspostaviti komunikaciju i saradnju svih nadležnih državnih organa i medija kako bi se situacija u ovoj oblasti poboljšala i ispunili uslovi za efikasno zatvaranje Poglavlja 8.

Sastanak Međusektorske grupe za slobodu izražavanja i medija i Radne grupe za Poglavlje 8 Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji na održan je 30.marta 2018. godine u Kući ljudskih prava. Sastanku je prisustvovalo preko osamdeset novinarskih i medjiskih udruženja sa prostora cele Srbije, kao i predstavnika relevantnih državnih institucija.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content