U UMETNIČKOJ GALERIJI: Izložba “Otisak vremena”

Povodom 70 godina rada Grafičkog kolektiva u Umetničkoj galeriji će biti otvorena  izložba “Otisak vremena 70/∞”.

Studijska izložba, čiji je autor i kustos Ljiljana Ćinkul, markira umetničku, lidersku i istorijsku ulogu Grafičkog kolektiva, mesta susreta i žarišta kulturnog života Srbije i nekadašnje Jugoslavije i neodvojivog dela nacionalnog duhovnog identiteta.
Ovom monografskom izložbom fokusira se sedam decenija rada Grafičkog kolektiva i istorizuje se vizura njegove pionirske uloge iz prvih decenija čija se vitalna energija referisala u idejnim i praktičnim ostvarenjima vidljivim u kontekstu savremene kulture. Njegov kontinuitet i tradicija predstavljaju se postavkom strukturisanom u nekoliko segmenata ukazujući na najznačajnija dela, programe i ličnosti, koji su utemeljili život ove Kuće.
Markantan deo postavke čine antologijska dela savremenog grafičkog stvaralašta nagrađena priznanjem Veliki pečat (56 radova) ustanovljenim 1963. godine. Svaki nagrađeni rad prati obrazloženje uvek tročlanog žirija istaknutih umetnika i kritičara. Kolekcija Plakati iz pedesetih, arhivski materijal (publikacije, video prezentacija istorije/programa Grafičkog kolektiva), deo su ovog višemedijskog koncepta. U kontekstu različitih segmenata delovanja ove Kuće umetnika – izložbe, nagrade, Kolekcija, međunarodna saradnja, edukativni programi, odnegovani intelektualni i kritičarski diskurs – vidljiva su dominantna strujanja ali i estetičke promene u kojima je Grafički kolektiv neposredno učestvovao, pratio ih i afirmisao.

Postavka ove izložbe u Kruševcu veoma je značajna jer su umetnici iz ovog umetničkog centra, kao i drugih delova Srbije, bili aktivni i još uvek su vitalni deo profesionalnog učinka Grafičkog kolektiva. Tako je, na izložbi je zastupljena grafika Kruševljanke Milene Maksimović Kovačević, dobitnice Velikog pečata Grafičkog kolektiva 2013. godine.

Promocija izložbe Otisak vremena 70/∞, održana je juna/avgusta 2019. u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti u Beogradu. U obimnoj publikaciji SANU štampani su autorski tekstovi Irine Subotić, Gordane Popović Vasić, Ljiljane Slijepčević, Ješe Denegrija i Ljiljane Ćinkul u kojima se problematizuju različiti segmenti rada Grafičkog kolektiva.
Priređivanje izložbe koje je usledilo potom u Nišu, u Galeriji savremene likovne umetnosti, i sada u Kruševcu predstavlja rad Grafičkog kolektiva, kao i značaj, razvoj i pregled grafike u srpskoj umetnosti druge polovine 20. i početka 21. veka.

Otvaranje izložbe je u četvrtak, 11. juna, u 13 sati.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content