U UMETNIČKOJ GALERIJI: Izložba radova Jelene Trajković Popivoda

U Umetničkoj galeriji Kruševac u četvrtak, 22. septembra, u 19 sati biće otvorena izložba radova Jelene Trajković Popivoda.

Izložba obuhvata prostorne instalacije izvedene iz prethodnih ciklusa uz određene modifikacije i nove radove namenski rađene za prostor Umetničke galerije. Postavku čine radovi iz 6 ciklusa koji su nastajali u poslednjih desetak godina i „Život je igra“ iz 2022. godine.

U svakoj od prostorija/soba Galerije su radovi koji pripadaju određenom ciklusu, a mogućnost kretanja i pogleda iz prostorije u prostoriju i iz ciklusa u ciklus ostvaruje njihovo međusobno prožimanje i svojevrsnu vizuelnu predstavu koja prepoznaje duhovna i emotivna stanja čoveka danas i navodi na promišljanje okolnosti u kojima se odvija život. Prostorna celina koju Jelena Trajković Popivoda ostvaruje u Umetničkoj galeriji počiva na crtežu u različitim materijalima, od papira i pausa do klirita, audio-vizuelnih koreografija ambijentalnih instalacija do svetlosnih crteža/objekata, i naglašava vreme i kretanje.

Jelena Trajković Popivoda (1980. Kraljevo) diplomirala je i magistrirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na odseku slikarstva u klasi prof. Čedomira Vasića. Doktorsko – umetničke studije odbranila je na temu “Dekonstrukcija osećaja tragizma savremenog čoveka”, ambijentalnom instalacijom pod mentorstvom prof. Radomira Kneževića.

Još na studijama počinje da istražuje različite medije vizualnog izražavanja i moduse osvajanja prostora u kome umetničko delo postoji. Radi u mediju klasičnog crteža, slikarstva, koji su njena glavna preokupacija, ali i slike – objekte, svetlosne i ambijentalne instalacije, multimedijalne umetničke projekte.

Na Fakultetu umetnosti u Nišu angažovana je u zvanju vanredni profesor na predmetu Crtanje i slikanje od 2012. godine. Od 2004. godine izlagala je na 30 samostalnih i na brojnim grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Učestvovala je u radu mnogobrojnih likovnih kolonija, radionica, seminara i tribina. Od posebnog značaja izdvaja se učešće na međunarodnom projektu „Čovek reka. Slikarstvo podunavskih zemalja“ realizovan u saradnji sa Ministarstvom za nauku, istraživanje i umetnost pokrajine Baden-Virtembeg (Nemačka), fondacijom Baden-Virtembeg iz Ulma i Podunavskim centralnim muzejom.

Dobitnica je nekoliko nagrada iz oblasti vizuelnog stvaralaštva. Radovi Jelene Trajković Popivode nalaze se u zbirkama kulturnih institucija i privatnih kolekcija. Član je ULUS-a od 2005. godine. Živi i radi u Nišu i Beogradu.

Realizaciju izložbe podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Kustos izložbe: Biljana Grković, istoričar umetnosti-muzejski savetnik

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content