“Iza rešetaka” – rijaliti na zatvorski način

Kruševačko pozorište i reditelj Kokan Mladenović su, u više navrata, imali izuzetnu saradnju i realizovali antologijske predstave. Jedna od njih je i predstava “Iza rešetaka” po tekstu Branislave Ilić. Ova predstava je svoju premijeru imala na dan oslobođenja Kruševca, 14.10.2011.

Reč je o komadu koju se bavi zatvorskim rijalitijem. U njemu „realni odnosi u zatvoru nisu dovoljno atraktivni već je potrebno stimulisati dodatnu seriju ubistava i ekstremne ljudske patnje kako bi se povećala gledanost”. A sve to uz saglasnost i korist vladajućih struktura. Upravnik zatvora javno otkriva motive pojedinih monstruoznih zločina zatvorenika mimo njihovog saznanja i pristanka… Zatvorenici ne znaju da su 24 sata na dan neprekisno u programu.

Današnje društvo, ovo u kome živimo, sve više postaje surovi rijaliti šou. Izgleda da više nije potrebna ni saglasnost učesnika – svi već ionako učestvujemo. Samo treba da izaberemo hoćemo li pobediti i biti popularni ili smo predodređeni za ulogu žrtve. Sa takvom idejom je Kokan Mladenović postavio ovu predstavu.

Drama i estrada

“Ne znate gde počinje politika, gde prestaje estrada, a počinje kriminal. U tom čudnom trojstvu u kojem živimo svoj život, ubeđeni da smo protagonisti, mi zapravo statiramo u velikom rijaliti programu koji se zove rijaliti Srbija”, rekao je o drami Kokan Mladenović.

Likovi iz predstave služe zatvorsku kaznu zbog ubistva. Njihovi motivi, priče, pa i odnos prema onom što su učinili su veoma različiti. Ali, ipak ostaje činjenica da su oduzeli život drugom čoveku. U društvu ispraznih medijskih razgovora i kvazi polemika koji imaju za cilj jedino da podignu gledanost ili prikupe glasače, svaki razgovor je u startu devalviran, jer je proizvod manipulativnih namera. Bombardovani crnim hronikama i polemikama, postali smo zavisni od tematskih doza nasilja, beskrupiloznosti i korumpiranosti. To se prodaje, to se kupuje, na kraju, izgleda da može i da zabavi.

Predstava duboko preispituje koji je stepen do kog smo spremni da svoju intimnost iznesemo u javnost i izgovorimo je direktno u kameru? Da li još uvek postoji nešto što ni po koju cenu nismo spremni da iznesemo u javnost? Da li imamo pravo na tajnu i do koje mere smo spremni da idemo da bi smo je sačuvali? Na ovim pitanjima je nastao osnovni odnos dva zatvorska junaka, Žareta i Peđe.

Svi likovi i događaji jesu izmišljeni, ali ni u kom slučaju ne pripadaju fikciji. Naime, dovoljno pogledati crne hronike preko interneta i pronaći jako puno sličnosti. Zatvorski rijaliti već postoji. Predstava “Iza rešetaka” je samo jedna drastičnija verzija svega. Rijaliti “leži” na niskim strastima: na potrebi ljudi da „zavire” u tuđe privatne života i želji pojedinaca da se izdvoje iz mase i postanu poznati. U nameri da pokaže do koje mere je društvo zastranilo Kokan Mladenović vodi lik Peđe od žrtve do ambicioznog, slave željnog mladića. Drama je učinila vidljivom bolest društva u kome živimo, koje postaje sve suroviji rijaliti šou.

Podela

Tekst: Branislava Ilić
Režija: Kokan Mladenović
Scena i kostim: Marija Kalabić
Kompozitor: Marko Grubić
Koreografija i scenski pokret: Andreja Kulešević
Video materijal: Davor Ristić i Slobodan Todorović

Igraju:
Bojan Veljović – upravnik zatvora
Branislav Trifunović – Žarko Savić
Milan Marić – Peđa Vasić
Nikola Rakić – Zlatko Bašić Zlata
Milija Vuković – Ilija Dabić
Dejan Tončić – Brano Savović
Toma Trifunović – Miroslav Milić
Predrag Milenković – Saša Perić
Nebojša Vranić – Antonije Spasić
Dušan Dule Jovanović – Petar Šuković
Dragan Marinković – Stanimir
Boba Stojmirović – Radovan Stanković
Nikola Pantović – Miloš Radaković
Olja Lević – specijalna savetnica

Pogledajte kompletnu predstavu (objavljeno sa dozvolom Kruševačkog pozorišta):

 

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content