UDRUŽENJE ŽENA PEŠČANIK: Održano deset radionica o rodno zasnovanom nasilju

0

Blizu 100 žena u Kruševcu uvećalo je znanje o temi rodno zasnovanog nasilja na 10 radionica, koje su održale konsultantkinje SOS telefona Udruženja žena Peščanik tokom novembra 2023.

Na početku gotovo svih radionica, samo je nekoliko žena znalo da kaže šta je femicid, a na kraju bi se od svih žena dobijao ispravan odgovor na to pitanje. Na pitanje da li svakoj ženi može da se dogodi nasilje, na testu na kraju radionice bilo je mnogo više pozitivnih odgovora nego na početku. Tek mali broj učesnica je na početku radionice mogao da navede neki zakon, na kraju radionice znatan broj žena spomenuo je Zakon o sprečavanju nasilja u porodici.

Aktivistkinje Peščanika održale su deset radionica o rodno zasnovanom nasilju FOTO: UŽ Peščanik

O značaju radionica, učesnice su kazale: “Kao da sam progledala drugim očima” (radionica u naselju Lazarica)… “Baš se dobro osećam, mnogo novih stvari sam čula” (radionica u selu Jasika, koja je završena tako što su žene ustale i glasno zajedno uzviknule: Ne, nasilju prema ženama). “Važno je da naučimo da bismo mogle da kažemo našim komšinicama i ženama u selu sve što smo čule” (radionica u selu Kukljin).

Cilj radionica koje su realizovane uz podršku Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) i Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit – GIZ GmbH je da učesnice dobiju informacije, koje će im pomoći da prepoznaju rane znake nasilja, da znaju kome i kako mogu da se obrate ako se njima ili nekoj njima bliskoj osobi, sestri, prijateljici dogodi da budu žrtve i kakvu vrstu podrške i zaštite mogu očekivati.

Na radionicama učesnice upoznajemo sa ulogom institucija, ali i SOS telefona i šta mogu da dobiju kao podršku od konsultantkinja, koje rade na SOS telegfonu. Važno nam je da putem ovakvih radionica stignemo do žena koje su diskriminisane po više osnova, jer su one društveno ranjivije, nasilje prema njima je često surovije, dugotrajnije, češće, a postupanje institucija nedovoljno posvećeno. Na radionicama naučimo toliko toga o njima ali i o nama samima“, ističu u Udruženju žena Pečanik.

Radionice su, prema rečima aktivistkinja Peščanika, bile i prostor i bezbedno mesto za jačanje veza i razumevanja među ženama i razmenu iskustava. “Nas svi zaobilaze, nikog ne interesuje kako živimo, hvala što ste došle kod nas” (učesnica radionice u romskom naselju “Marko Orlović”)… “Divno nam je uvek sa vama. Hvala vam što ste i sada došle (radionica u Savezu gluvih i nagluvih). U Stalaću žene su nakon završene radionice u neformalnom razgovoru izrazile želju da se udruže i oforme žensku organizaciju / grupu. 

Od deset  info radionica o problemu nasilja prema ženama, jedna je bila sa ženama koje ne čuju, jedna sa ženama koje ne vide, jedna sa Romkinjama i sedam radionica sa ženama iz seoskih i prigradskih naselja.

Udruženje žena Peščanik je, inače, tokom poslednjih 10 godina kroz različite projekte realizovalo najmanje 100 informativnih radionica u Kruševcu i Rasinskom okrugu. Aktivistkinje organizacije obišle su najmanje 50 različitih seoskih sredina i naselja, susrele se i razgovarale sa blizu 1000 žena u okrugu.

 

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Skip to content