Umetničko čudo od deteta iz Čitluka: Priredio samostalnu izložbu sa šest godina!

Predškolac Vukašin Trajković iz Čitluka kod Kruševca je pravi likovni i vajarski vunderkind. Umetnička dela stvara od četvrte godine a 30 najboljih figura i isto toliko crteža predstavljeno je na njegovoj prvoj samostalnoj izložbi.

Šarmantni Vukašin je prve crteže uradio sa četiri godine, u vrtiću, a potom je počeo da radi figure od plastelina.

Vukašin sa figuricama životinja koje je izvajao FOTO: CINK - S.Milenković
Vukašin sa figuricama životinja koje je izvajao FOTO: CINK – S.Milenković

Prvi plastelin mi je donela ujna i odmah sam napravio figuru krave mada je moja baka rekla da više liči na psa. Volim da crtam pa me drugari u vrtiću stalno teraju da crtam za njih. Obično crtam voštanim bojicama. Od skora radim i figure od gline. Glinu mi je doneo deda a da ne bih prljao kuću radim na dasci koju mi je pripremio tata.  – sa širokim osmehom priča Vukašin.

Vukašinov otac Milovan se bavi preradom drveta i kaže da su jako rano primetili da mališan ima sklonosti ka likovnoj umetnosti.

Menjao sam kanale na televizoru i primetio da Vukašina interesuje emisija „Ikone Uroša Predića“. Odgledao je 45 minuta emisije a da nije ni trepnuo što je jako čudno za dete od pet godina. Dnevno troši po pakovanje plastelina Za rođendan dobije po dva kilograma plastelina jer svi znaju šta najviše voli. – objašnjava Milovan dodajući da je porodica spremna da podrži Vukašina ukoliko bude želeo da se kasnije u potpunosti posveti umetnosti.

Poslednjih godinu dana Vukašin pohađa Likovni studio „Maja Olić“ Kulturnog centra u kojem mu je mentor akademska vajarka Marija Stojadinović.

Vukašin i njegov otac Milovan pored crteža izloženih u Galeriji KCK FOTO: CINK - S.Milenković
Vukašin i njegov otac Milovan pored crteža izloženih u Galeriji KCK FOTO: CINK – S.Milenković

Pedagoškim radom se bavim od 2002. godine. Bila sam i nastavnik u školi, moji učenici sada završavaju akademije i doktorske studije, ali sa ovakvim talentom nisam radila u svojoj karijeri. Njegovi crteži su sa preciznom kompozicijom, trodimenzionalni, praktično na nivou srednjoškolaca. Kada sam videla njegove figure pomislila sam da ih je radio neko stariji. Neverovatno je talentovan ali mislim da je njegovo pravo usmerenje vajarstvo. – ne krije oduševljenje svojim učenikom Marija Stojadinović.

Mnogi umetnici godinama čekaju na prvu samostalnu izložbu a vunderkind iz Čitluka je u šestoj godini dobio priliku da se predstavi široj javnosti. Njegovih 30 figura, uglavnom životinja, i isto toliko crteža izloženo je u galeriji Kulturnog centra.

Nedavno je dobio i nagradu na konkursu „Moj vojnik – Vojnik Republike Srbije“ u konkurenciji mnogo starijih učesnika.

Uradio sam puno toga ali bih najviše voleo da uradim vrapca. Ima jako zanimljive boje i oblik. – otkriva nam svoje umetničke planove Vukašin Trajković, čudo od deteta.

 

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content