UVOĐENJE REDA: Za telefoniranje u vožnji – kazna 1.700 evra!

0

Ovako drakonska kazna uvodi se u Italiji gde je to, inače, najčešći prekršaj. Izgleda da samo tako nešto bi moglo bi da oduči naše vozače od ove opasne i ružne navike…

U Italiji se, kako pročitah ovih dana, priprema razantno pooštravanje kazni u drumskom saobraćaju. Vozač, koji koristi mobilni telefon prilikom vožnje biće kažnjen sa 1.700 evra, što će verovatno, biti najstrožija kazna za prekršaje ove vrste u Evropi. Uz to, kažnjenom vozaču će biti oduzeta vozačka dozvola na period od jedne nedelje do dva meseca.

Kako javlja nacionalna agencija ANSA, ovakav zakon se priprema u vladi, posle čega u maju treba da bude usvojen u Parlamentu. Telefoniranje za volanom je, inače, u ovoj zemlji, uz prekoračivanje dozvoljene brzine, najčešći prestup i jedan od najčešćih uzroka saobraćajnih udesa.

Novi zakon se odnosi na korišćenje u vožnji jednom rukom “smart i drugih mobilnih telefona, noutbukova, tableta i sličnih uredjaja”. Za one koji ponove ovaj prekršaj predvidjena je kazna od čak 2.558 evra i oduzimanje vozačke dozvole na tri meseca.

Sada se, inače, vozač koji telefonira tokom vožnje ili piše SMS poruku, u ovoj zemlji kažnjava kaznom od 161 do 476 evra i oduzimanjem bodova iz vozačke dozvole.

Poređenja radi, u Srbiji kazna za telefoniranje u vožnji iznosi 10.000 dinara na koliko je povećana pre nešto više od godinu dana. To je neuporedivo manje i od ranije kazne u Italiji, a o novoj (1.700 evra) i da se ne govori. No, najgore u svemu jeste to što se i ovako blage kazne za ovaj prekršaj, koji je uz prebrzu vožnju najčešći vinovnik udesa, retko, tj malo ili gotovo nimalo ne izriču.

Potpisnika ovih redova, koji je poslednjih dvadesetak godina živeo i radio u Češkoj, a sada svoj penzionerski život provodi u zavičajnom Kruševcu, krajnje uznemirava koliko mnogo ljudi kod nas telefonira tokom vožnje. Svakodnevno viđam ovde vozače koji telefoniraju u vožnji, a jednom rukom upravljaju autom, čak i kad prolaze kroz raskrsnice i kružne tokove, ali nikad nisam video niti čuo da je neko ovde zbog toga kažnjen.

Anketirao sam nekoliko svojih ovdašnjih prijatelja koji, takođe, nisu za to čuli, jedan se setio da je neki njegov rodjak kažnjen za to, pošto je pre toga zaustavljen u prebrzoj vožnji. Od beogradskih prijatelja i drugara sam čuo da niko od njih nije bio za to kažnjen, mada neki i sami to čine, istina retko. Čuli su, inače, da su neki vozači bili kažnjeni za to prilikom policijskih akcija kontrole kada se registruje prolazak svih vozila na putu.

Iz Češke, gde sam živeo do jeseni 2013, pamtim da je telefoniranje i fotografisanje u vožnji bilo tretirano kao veoma ozbiljan prekršaj koji je kažnjavan sa 2.500 kruna (oko 100 evra) Ovih dana sam pročitao da se i tamo priprema osetno povećanje ove kazne od dva do tri puta. Tamo, međutim, retko ko u autu nema tkzv hands free uredjaj koji omogućava bezbedno telefoniranje prilikom vožnje, i ja sam ga imao (ovde mi ne treba jer mnogo manje koristim i auto i mobilni telefon nego ranije)

Pitanje je da li i koliko naša policija prati iskustva s kaznama u drugim zemljama, ali bi bilo dobro da se bar kad se radi o najtežim prekršajima, upozna s tim kao i drugim merama koje se preduzimaju u jačanju bezbednosti u saobraćaju.

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Skip to content