VALVOLINE PREUZEO FABRIKU MAZIVA: Novi vlasnik zaposlio 120 bivših radnika FAM-a

1

U američkoj kompaniji Valvoline, koja je nedavno zvanično preuzela deo imovine i poslovanje kruševačke Fabrike maziva, posao je našlo više od polovine, odnosno oko 120 bivših radnika tog preduzeća, rekla je agenciji Beta generalna direktorka FAM-a Jelica Đurović Petronijević.

Novi vlasnik zaposlio je više od polovine, odnosno oko 120 bivših radnika FAM-a. Skoro svi zaposleni, njih više od 200, su najpre iskoristili socijalni program, koji je iznosio 400 evra po godini radnog staža, potom su konkurisali kod novog poslodavca, a deo njih je dobio posao”, rekla je ona.

Podsetila da je ugovor o prodaji Fabrika maziva sa kompanijom Valvoline, odnosno njenim zavisnim preduzećem Ellis enterprises east doo Beograd, potpisala u februaru, kao i da je do zvaničnog preuzimanja došlo 1. jula kada je kupac uplatio ugovoreni iznos od 9,5 miliona evra.

Đurović Petronijević je napomenula da kompanija Valvoline nije kupila FAM kao pravno lice, niti je kupila kapital preduzeća već je kupila zemljište, građevinske objekte, opremu, intelektualnu svojinu, odnosno kompletnu novu lokaciju i poslovanje Fabrike maziva.

To znači da je Valvoline preuzeo tržišnu poziciju FAM-a i da nastavlja da isporučuje robu kupcima pod istim brendom. Reč je o svetskoj kompaniji koja nastavlja proizvodnju, očekujem da će investirati što će značiti i nova radna mesta i šansu za preostale radnike koji su do nedavno bili u FAM-u. Takođe, radnici koje je Valvoline zaposlio su radnici te kompanije, a ne agencijski”, kazala je ona.

Objasnila je da je FAM nastavio da postoji kao pravno lice koje, kako je kazala, treba da ispuni obaveze iz Unapred pripremljenog plana reorganizacije (UPPR), odnosno da sprovede unovčavanje preostale imovine i namiri dugovanja prema poveriocima.

U vlasništvu Fabrike maziva ostala je poslovna zgrada u Jug Bogdanovoj ulici, kao i stare lokacije fabrike u Kobilju i Lipovcu.

UPPR za FAM usvojen je prošlog novembra, a podaci pokazuju da su dugovanja te fabrike premašila 150 miliona evra. Reč je o dugovima sa kamatama, nastalim tokom prethodne privatizacije, raskinute sredinom 2011. godine.

FAM ima godišnju realizaciju od oko 10.000 tona, a fabrika je u prošloj godini ostvarila prihod od milijardu i 740 miliona dinara.

Izvor: Beta

You might also like More from author

1 Comment

  1. Milos says

    Tata im kupio preduzeće uzeli otpremnine ,pa opet uzjahali. Gde je tu ravnopravnost.Koje pravo oni imaju . Ružan je kruševac grad ,što se nekih stvari tiče.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Skip to content