Vandalizam na Bagdali: Polomljena i prefarbana spomen ploča

Nepoznati počinioci su polomili i crvenom bojom prefarbali spomen ploču posvećenu pripadnicima Rasinskog i Jastrebačkog korpusa Jugoslovenske kraljevske vojske na brdu Bagdala iznad Kruševca.

Vandali su uništili spomen ploču na Bagdali
Vandali su uništili spomen ploču na Bagdali

Spomen ploča, postavljena ispod velikog krsta na Bagdali, posvećena je generalu Draži Mihailoviću, potpukovniku Dragutinu Keseroviću, komandantu Rasinskog korpusa i “svim nedužnim žrtvama komunističkog terora pobijenim na ovom stratištu”.

Nakon neuspešnog napada združenih četničkih i partizanskih snaga na nemački garnizon u Kruševcu, septembra 1941.godine, Nemci su na Bagdali streljali 80 civila. Posle oslobođenja Kruševca, oktobra 1944.godine, komunisti su na tom mestu streljali protivnike nove vlasti.

Povodom ovog vandalskog čina oglasio se i Gradski odbor Srpskog pokreta obnove.

Gradski odbor Srpskog pokreta obnove Kruševac očekuje hitnu i efikasnu akciju policije u pronalaženju počinilaca ovog vandalskog čina, od Grada Kruševca da obnovi porušeno spomen-obeležje svom oslobodiocu i svim nedužnim ljudima ubijenim na Bagdali, a od svih relevantnih političkih subjekata u gradu da najoštrije osude ovaj vandalski čin.– navodi se u saopštenju Srpskog pokreta obnove.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content