YUCOM: Država svesno urušava zaštitu podataka o ličnosti

Kuća ljudskih prava i demokratije zahteva od Vlade Republike Srbije i Ministarstva pravde da hitno zaustave regresiju dostignutog nivoa zaštite podataka o ličnosti i prava na slobodan pristup informacijama od javnog značaja, kao i urušavanje institucije Poverenika zaduženog za ove poslove.

Pravo na slobodan pristup informacijama od javnog značaja jedno je od retkih ljudskih prava koje je u našem pravnom sistemu dobro zakonski regulisano i zaštićeno profesionalnim radom nezavisne institucije. Ističemo da su i međunarodna i domaća stručna javnost nepodeljenog stava o kvalitetu postojećeg zakonskog rešenja i o veoma profesionalnom i stručnom radu aktuelnog Poverenika Rodoljuba Šabića, iako je on poslednjih godina stalna meta napada predstavnika vladajuće stranke i državnih funkcionera koji neretko prelaze u hajku i besprizorne optužbe za navodno protivdržavno ili antivladino delovanje.

Ministarstvo pravde naručilo je analizu primene Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, a koja je urađena netransparentno i bez konsultacija sa Poverenikom. U analizi se o radu Poverenika i primeni zakona govori negativno, uz iznošenje brojnih paušalnih ocena i predloga kojima bi se potpuno uništio dosadašnji nivo zaštite prava na slobodan pristup informacijama od javnog značaja.

Najavljene izmene ovog zakona podrazumevaju neprihvatljivo i drastično sužavanje već dostignutog nivoa zaštite ovog prava, a na šta posebno ukazujemo i apelujemo da se u izradu istog uključe sva zainteresovana i stručna lica koja mogu da doprinesu unapređenju ove oblasti.

Pored navedenog, izražavamo zabrinutost i zbog izrađenog nacrta Zakona o zaštiti podataka o ličnosti koji sadrži brojne i ozbiljne nedostatke koje sužavaju zaštitu ličnih podataka, a na koje su i sam Poverenik i široka stručna javnost upozoravali od početka rada na istom.

Umesto modela zakona koji su pripremili stručnjaci iz službe Poverenika, nadležni su smatrali da je potrebno izraditi potpuno novi nacrt, bez razmatranja dostavljenog modela. Dodatno zabrinjava ignorisanje zahteva postavljenog u Akcionom planu za poglavlje 23 koji izričito govori o izradi zakona u skladu sa modelom Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, kao i očigledan pravni diletantizam zakonopisca, uključujući i nepoznavanje osnovnih pravnih pojmova, upravnog postupka i pravnog poretka Republike Srbije.

Kuća ljudskih prava i demokratije poziva Ministarstvo pravde, Vladu Republike Srbije, kao i sve državne organe da hitno zaustave rušenje ostvarenog nivoa zaštite ljudskih prava, kao i da se prekine sa urušavanjem jedne od poslednjih preostalih nezavisnih institucija u Republici Srbiji.

YUCOM – Komitet pravnika za ljudska prava / Lawyers’ Committee for Human Rights

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content