“Zajedno za Srbiju” protiv povećanja poreza na imovinu

0

Odbornici “Zajedno za Srbiju” nisu podržali predlog vladajuće većine za promenu Statuta Grada Kruševca jer nije prihvaćena njihova inicijativa za smanjenje broja odbornika.

Ovo je bila prilika da se izmenama Statuta Grada Kruševca broj odbornika sa 70 smanji na 50. To je logično jer nas očekuju lokalni izbori. Premijer Vučić je najavio smanjenje broja poslanika i doći ćemo u paradoksalnu situaciju da imamo 150 poslanika u državnom parlamentu a 70 odbornika u lokalnoj skupštini. Nažalost, za ovakav predlog nije bilo političke volje“, ističe odbornica Vesna Vesković.

“Zajedno za Srbiju” se zalaže i za decentralizaciju Grada Kruševca i insistira na formiranju gradskih opština poput Velikog Šiljegovca.

Odbornici “Zajedno za Srbiju” nisu glasali ni za devetomesečni izveštaj o realizaciji budžeta grada.

Budžet je novčani pokazatelj politike koja se vodi a iz izveštaja koji nam je prezentovan jasno je da gradska administracija vodi, pre svega, računa o sebi. Realizacija rashoda direktnih budžetskih korisnika, kao što su gradonačelnik i Gradska uprava, je oko 70 odsto a indirektnih budžetskih korisnika oko 60 odsto. Lokalna administracija je sama sebi prioritet dok su građani u drugom planu”, dodaje Veskovićeva.

Svoje tvrdnje odbornica ilustruje podatkom da je realizacija Fonda za zaštitu životne sredine 26,9 odsto a Fonda za aktivnu politiku zapošljavanja  mizernih 14 odsto. Od planiranih 3.990.000 dinara Domu zdravlja je prebačeno samo 496.000 dinara.

U “Zajedno za Srbiju” su nezadovoljni i odlukom vladajuće koalicije da poveća stopu poreza na imovinu.

Objašnjenje da je u prošloj godini smanjen promet nekretnina i da je zbog toga neophodno povećati stopu kako bi prihodi ostali na istom nivou je degutantno. Građani ne mogu da plaćaju uvećane poreze. Pad prometa je znak da ljudi nemaju para. Pre tri godine stopa poreza na imovinu je iznosila 0,19 odsto a sada je 0,35 odsto što je skoro dvostruko povećanje. Kako će neko ko ima penziju od 23.000 dinara ili platu od 30.000 dinara da plati porez?“, pita se odbornica Vesna Vesković.

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Skip to content