ЗАШТО (НЕКЕ) ЖЕНЕ (ДУГО) ОСТАЈУ У НАСИЉУ: Да разумемо и не осуђујемо

У Крушевцу је организован тренинг о препознавању и поступању у случају психичког насиља према женама.

На тренингу о препознавању и поступању у случају психичког насиља према женама, који је за здравствене раднице и раднике и службе заштите од породично партнерског насиља у Крушевцу и Расинском округу, осмислила и водила професорка докторка Босиљка Ђикановић, било је речи о томе шта је психичко насиље, његовој распострањености, начинима испољавања, као и како подржати особу са искуством психичког насиља.

Учеснице тренинга ФОТО: УЖ Пешчаник

Тренинг је организовало Удружење жена Пешчаник уз подршку фондација ОАК и ТРАГ.

“Зашто га не остави? Зашто трпи насиље?”, питала је докторка Ђикановић и казала да има много разлога зашто жене остају у насилним везама. Важно је не осуђивати их и не пожуривати да оду. Оне морају саме да донесе ту одлуку, у своје време. Разлози за неодлазак укључују:

 

  • Жена зависи од прихода партнера. У неким друштвима жени је тешко да сама зарађује за живот.
  • Сматра да децу треба одгајати са оцем и да је њено благостање мање важно од овог идеала.
  • Сматра да је насиље нормално у везама и да ће сви мушкарци бити насилни и контролишући.
  • Плаши се екстремне и насилне реакције на њен одлазак.
  • Њено самопоштовање је ниско и не верује да може сама да се снађе.
  • Осећа да нема где да оде или коме да се обрати за подршку.
  • Она га и даље воли и мисли да ће он да се промени.
  • Плаши се да ће је заједница осудити јер је оставила партнера.

Учеснице и учесници тренинга сложили су се да сви могу да помогну, и представници и представнице институција, лекари и лекарке, активисткиње људских права, као и грађанке и грађани. Важно је избећи окривљивање жене за оно што се догодило. Окривљавање жене је препрека на путу успостављања доброг односа са женом. Нема изговора или оправдања за насиље или злостављање.

Психичко насиље не оставља видљиве трагове, али то не значи да није опасно. Последице психичког насиља су бројне, нпр: депресија, повлачење у себе, губитак самопоштовања, психосоматска обољења, суицидне мисли. 

УЖ Пешчаник ће у наредном периоду у циљу подршке женама да препознају насиље, да разумеју његову природу и шему по којој се дешава, да поврате своје ресурсе и снагу за преживљавање и излазак из ситуације насиља, услуге СОС телефона проширити успостављањем стручне психолошке подршке о чему ће јавност бити благовремено информисана. 

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content