ЗАВРШЕН  ПРОЈЕКАТ СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ: Паник-тастер спасио три живота

0

“Евроконтакт”  из Крушевца и “Женска иницијатива” из Трстеника представили су резултате пројекта који је реализован у општинама Трстеник, Брус и Пријепоље.

По речима Весне Милосављевић, председнице “Женске иницијативе”, најважнији резултат пројекта су три спашена живота захваљујући паник тастерима који су били постављени у домовима старијих особа.

Ненад Крстић, Весна Милосављевић и др Владимир Пауновић на конференцији за новинаре ФОТО: ЦИНК

Наше удружење ће се потрудити да обезбедити подршку надлежних за наставак ове услуге, односно за то да се она уврсти међу редовне услуге социјалне заштите. До тада ће свих 30 паник тастера бити у нашем удружењу мада смо ми спремни да их уступимо заинтересованима на одређено време уз обавезу да плаћају месечну услугу за одржавање“, казала је Милосављевићева.

Ненад Крстић, председник “Евроконтакта” подсетио је да опрема није скупа те да је тај износ за једно домаћинство око 30.000 до 40.000 динара плус месечно одржавање које је око 2.000 динара.

У склопу пројекта спроведено је теренско истраживање на подручју општина Трстеник, Брус и Пријепоље.

Утврдили смо да је просечан профил корисника да је то особа женског пола која живи сама, у осмој је деценији живота, деца су далеко, повремено долазе. Примања су до 30.000 динара, углавном знатно нижа. Корисници имају хроничне болести, половина живи у селу”, навео је др Владимир Пауновић из Удружења „Миленијум“који је спровео теренско истраживање и анализирао добијене податке. 

По Пауновићевим речима корисници су на почетку пројекта били неповерљиви, јер им техника није блиска, да би у другој фази истраживања, спроведеној током децембра, сви казали да су задовољни, а “сигурност” и “ефективност” су навели као речи које најбоље описују услугу.

Након другог дела истраживања припремили смо и препоруке за надлежне које би требало спровести. Прво је повећање броја часова које геронтодомаћице проводе код старих. Тренутно је то два пута по два сата недељно. Поред тога ова  услуга треба да буде на некој врсти сталног финансирања. Друга препорука је да се, осим паник тастера, уведу камере које би покривале просторије у којима стари највише времена проводе, као и противпожарни сензори. Сматрамо да би спровођење оваквог пројекта требало проширити на национални ниво и обезбедити стално финансирање таквих услуга“, закључио је Пауновић.

О пројекту је урађена и ТВ емисија”Унапређење услуге Помоћ у кући за старе коришћењем нове комуникационе опреме” коју можете погледати на ЈуТјубу.

 

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Skip to content