ZELENA STRANKA: Vode zaštititi Ustavom!

Delegacija Zelene stranke obišla je podkopaonički region, sa ciljem da se na licu mesta uveri kakvo je stanje u tom delu Srbije po pitanju izgradnje mini hidroelektrana.

Iako se najčešće spominje Stara planina, ovaj region je najviše devastiran po pitanju MHE. Delegaciju stranke su činili predsednik stranke, mr Goran Čabradi, zamenica predsednika Branislava Jeftić, potpredsednik dr Ratko Bajčetić i član Predsedništva Vladimir Antonijević.

Na osnovu onoga što smo videli na licu mesta, moram reći da sam šokiran i da je situacija mnogo gora, nego što smo i sami mislili. Ako se pod hitno nešto ne preduzme, imaćemo pravu katastrofu na terenu„, izjavio je mr Goran Čabradi.

Obišli smo 3 reke regije, Jošanicu, Samokovku i Gobeljsku reku, i sa svakog stručnog aspekta,  dolazimo do zaključka da je ovo ozbiljna devastacije životne sredine. Odgovorno tvrdim da je ovo ravno katastrofi„, istakao je dr Ratko Bajčetić.

Kao primer navešću da je samo na Jošaničkoj reci, koja je duga 38 km, oko 28 km zacevljeno! Pa da li je to normalno!? I pitamo, ko je to dopustio!? I upravo zato ćemo podneti predlog i insistirati na tome da se vode zaštite Ustavom“, naveo je Čabradi.

U Zelenoj stranci ističu da je ovo region sa najgušće izgrađenim mini hidroelektranama, da je reka Samokovka, koja se nalazi u srcu nacionalnog parka uništena, da nivo buke pored samih kuća lokalnog stanovništva iznosi oko 90 dcb.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content