ДАН ДОБРОВОЉНИХ ДАВАЛАЦА КРВИ: Признања за најхуманије

Поводом Националног дана добровољних давалаца крви, 11. маја, Градска организација Црвеног крста Крушевац организовала је свачаност  на којој су додељена признања најактивнијим даваоцима и промотерима ове хумане активности.

Заједничка фотографија добитника признања ФОТО: ЦИНК

Национални дан добровољних давалаца крви обележава се сваке године 11. маја, у оквиру Недеље Црвеног крста (8-15. мај)  у част првог добровољног давалаца крви, Будимира Гајића, који је 1916.године на Солунском фронту даривањем крви спасио живот свом саборцу и одбијајући поштеду отишао у нову борбу.

„Национални дан добровољних давалаца крви значајан је за све нас јер обједињује све принципе који нас окупљају око најстарије хуманитарне организације у нашем граду и повезује нас у доброчинству пуних 147 година. Овим поводом и данас, на овом месту, говоримо са речима хвале о свима онима који су у протеклих годину дана помогли да заједно спасимо многе људске животе“, истакла је Емина Тодоровић, секретар Градске организације Црвеног крста Крушевац.

Награде за рекордних 100 давања крви добили су Мирољуб Николић и Драгослав Ђорђевић а награђени су и сви појединци који су крви дали 75, 50 и 35 пута.

Плакете „Широко срце“ за најуспешније у организовању акција добровољног давања крви у 2023. години добили су Лунар Лукс, село Каменаре, Политехничка школа „Милутин Миланковић“ и Клуб звездаша Крушевац.

на свечаности су уручене и награде ученицима основних и средњих школа са територије града Крушевца чији су ликовни, литерарни и видео радови проглашени најбољим на овогодишњем конкурсу „Крв живот значи“.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content