САОПШТЕЊЕ ССП: Безбедност жена угрожена сваког дана

Градски одбор Странке слободе и правде у Крушевцу огласио се саопштењем које се односи на положај жена у друштву и питање њихове безбедности.

Насиље над женама је доминантни проблем овог друштва.

– 62% жена у Србији доживело је неки облик насиља након навршених 15 година (ОЕБС 2019)

– свака друга жена доживела је психичко, а свака пета физичко насиље од стране мушкарца или емотивног партнера.

Валентина Радосављевић, потпредседница ГО ССП У Крушевцу ФОТО: ССП

Та жена је можда моја пријатељица, моја комшиница, моја познаница, можда сам та жена ја? Можда, јер у друшву у ком се негује заштита појединца у односу на то којој политичкој организацији припада, жена не сме да проговори о насиљу које трпи.

Годинама уназад, иако под притиском јавности и бројних организација, власт не предузима никакву иницијативу да положај жена, било у смислу економског или  друштвеног оснаживања подржи. Жене остају неме, економски зависне, а неретко, њихово име доспе у јавност у сензационалистичком наслову таблоидних новина, онда кад више помоћи нема.

Ако се насиље пријави што је императив, који су механизми државе и институција да нас заштите? Да ли је забрана приласка на месец дана довољна да се свих 365 дана осећамо безбедно? Уколико се ипак не осећамо безбедно, где се у Крушевцу можемо склонити с обзиром да сигурна кућа непостоји?

Време је да се као друштво озбиљно бавимо овим проблемом и реагујемо, ако ништа друго, бар да говоримо свакога дана о томе јер оне које би говориле најгласније, то више немогу, а то су жртве фемицида.

Ја сам жена, мајка, магистар фармације која жели одговоре на ова суштинска, системска питања и више од одговора захтевам сигурност за све жене у Крушевцу и Србији“, наводи се у саопштењу ССП које је потписала потпредседница Градског одбора Валентина Радосављевић.

 

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content