DEBATA “IN MEDIAS (P)RES”: Novinari nebezbedni, potrebna veća podrška kolega, nevladinog sektora i građana

Da novinari nisu bezbedni, kao i da ne postoji solidarnost među kolegama zaključci su sa debate “In medias (p)res”, na kojoj su učestvovali urednici lokalnih medija sa juga Srbije i predstavnici nevladinog sektora. Oni su saglasni da Srbija ima dobre zakone, ali se oni često ne poštuju.

Odnos politike i medija na jugu Srbije bila je centralna tema debate “In medias (p)res”, koju su danas organizovali Asocijacija medija i Novinska agencije FoNet. Svi učesnici debate saglasni su da novinari danas imaju razloga za brigu o svojoj bezbednosti.

Vid zastrašivanja, govor mržnje na društvenim mrežama kao i to da se novinari ne osećaju bezbedno reči su novinarke i glavne i odgovorne urednice portala “Južne vesti” Gordane Bjeletić.

Učesnici debate “In medias (p)res FOTO: MIRC

Ona je govorila i o uznemirujućim porukama koje je dobijao novinar Južnih vesti Aleksandar Stankov od strane predsednika Udruženja porodica kidnapovanih, ubijenih i nestalih sa Kosova i Metohije Sime Spasića.

Prošli smo kroz sve faze napada i sada mislim da smo u periodu zatišja. Kada je slučaj kolege Stankova mi tu vidimo da Sima Spasić ima veću zaštitu u ovoj državi od bilo kog novinara. Ja imam osećaj da se ne osećam ugroženo, i tu sam dvostruka ličnost, zato što kad je to na mene to ne registrujem. Sa druge strane, kao urednik tu preterujem i vidim opasnost”, kaže Bjeletićeva.

Dodaje da su se u poslednje vreme “Južne vesti” susrele sa problemom lažnog sajta na kome su objavljani tekstovi o Bjeletićevoj, što je pokušaj diskreditacije njenog rada. Takođe je podsetila da je deo novinarske ekipe prošle godine napadnut na biračkom mestu.

Da se susreo sa pritiscima i od strane carinika koji su mu rekli da “mora da spusti loptu” prilikom izveštavanja o određenim temama naveo je novinar i urednik portala “Bujanovačke” Nikola Lazić.

Ne postoji nikakav osnov za bilo kakvu prijavu, uznemiravanje ili maltretiranje, ali je meni vrlo simptomatično i nije bilo nimalo prijatno”, kaže Lazić.

Podrušku koju nevladine organizacije i građani sada pružaju medijima je nedovoljna, izjavio je Dragan Đorđević iz Odbora za ljudska prava.

“Samim tim je i položaj novinara u manjim mestima višestruko ugroženiji”, kaže Đorđević.

Kao problem u komunikaciji između novinara i nadležnih urednica City smart radija Ivana Petrović navela je selekciju prilikom davanja odgovora na pitanja novinara.

“Gradonačelnica Niša i bivša novinarka Dragana Sotirovski počela je da deli savete novinarima i novinarkama kako treba raditi. (…) Narativ koji ide od samog vrha preselio se na lokal. Narativno nasilje je postala svakodnevnica koje se konstantno širi. Novinari i mediji u Nišu se konstantno susreću sa ignorisanjem odgovora od strane vrha vlasti na pitanja koja su bitna za građane”, kaže ona.

I regionalna informativna agencija “Jugpress” našla se na meti napada takozvanih slep tužbi tokom ove godine zbog izveštavanja sa pres-konferencije Narodne stranke, kaže urednica ove agencije Liljana Stojanović.

“To je još jedan vid pokušaja zastrašivanja i ozbiljnih pretnji i pritisak ‘da više ne postojimo’”, navodi urednica ove agencije Ljiljana Stojanović. 

Prema rečima urednice vranjskog portala “Slobodna reč” Sanje Petrov  Vranje je malo, tamo se svi poznaju pa su novinari manje izloženi direktnim pretnjama, ali često trpe pritiske.

“Transparetno je vređanje, na ulici, na društvenim mrežama, zbog posla najčešće. Ne prete tako lako, jer danas možete skrinšotovati i imate dokaze. Ne bavimo se korupcijom, jer za to nemamo vremena ni kapaciteta. To su neke dnevno-političke stvari, gde se neko prema vama ponaša kao da ste neprijatelj, a ne da radite samo svoj posao. Vi pitate za drugu stranu, i nemate komentar, i to predstavlja dodatni pritisak”, kaže Petrov.

Učesnici debate saglasni su i oko toga da često nema solidarnosti među kolegama. Kako su naveli solidarnost je izuzetno važna pogotovo danas kada je tolerancije sve manje, a govor mržnje u javnom prostoru sve veći.

Razgovor je moderirao urednik novinske agenicije FoNet Zoran Sekulić. Celu debatu, koja je emitovana uživo na Fejsbuk stranici Media i reform centra Niš, možete pogledati ovde.

Tekst i foto: Media i reform centar

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content