Dragan Ivanović: “Ako ne izborimo plasman u Evropu niko nam neće zameriti”

O dosadašnjim uspesima fudbalera Napretka i planovima u nastavku sezone razgovarali smo sa Draganom Ivanoviće, šefom stručnog štaba trenutno četvrtoplasirane ekipe u prvenstvu.

Da li ste zadovoljni rezultatima u dosadašnjem toku sezone?

– Apsolutno sam zadovoljan. Napredak je povratnik u Super ligu, a meni je ovo prva sezona u najvišem rangu takmičenja. Svi su očekivali moju adaptaciju i adaptaciju ekipe, ali za sada, očekivano ili neočekivano, posle 13. kola smo na četvrtoj poziciji. I ja i igrači čvrsto smo na zemlji. Moguće je da uđemo i u seriju lošijih rezultata, ali verujem da se to neće dogoditi.

Da li je bilo straha kada vam je ponuđeno da vodite klub tako bogate tradicije kao što je Napredak?

– Nije bilo straha. Prethodno sam radio izuzetno važan posao u ozbiljnom klubu, ČSK Pivara, čiji je sponzor svetski poznata pivara „Karlsberg“. Tamo sam se zadržao 11 godina, 10 kao tim menadžer, šef svih selekcija. To mi je dalo praksu. Morao sam praviti rezultate i stvarati igrača. Nije bilo svejedno kada sam dobio poziv, ali sam znao da sam nakon toliko godina rada, 20 kao trener,  spreman. Ostavio sam klub na zdravim nogama, u saveznom rangu. Svaki čovek kada počinje nešto ima bojazan. Nisam se bojao rada i znanja fudbalskog, već rezultata, jer ipak rezultati drže trenera u klubu.

Dragan Ivanović, šef stručnog štaba FK Napredak
Dragan Ivanović, šef stručnog štaba FK Napredak

Koju od prethodnih 13 utakmica Napretka bi posebno izdvojili?

– Rezultati su došli jer igrači ispunjavaju zahteve. Naš tim  krase disciplina i odgovornost. Sve bolje upoznajem igrače i kao fudbalere i kao ljude. Izdvojio bih poluvreme protiv Rada, ekipe koja voli da se nadigrava. Prvih 45 minuta je model igre kako je Napredak, 80-tih godina igrao, veoma brzo, napadački, atraktivno. Poveli smo sa 2:0, u drugom poluvremenu protivnik je zatvorio prostor, ali to prvo poluvreme je bila naša najlepša igra.

Napredak je postao „ekspert“ za klubove koji igraju u Evropi?

– Moram priznati da smo imali malo sreće. Crvena zvezda je bila u pohodu ka Evropi, nije nas doživela ozbiljno, izvela je „šaren“ sastav i mi smo to iskoristili. Partizan je došao deprimiran posle ispadanja iz Evrope, nisu izveli najjači sastav i psihološki nisu bili najbolji. Potom je došla Vojvodina koja je bila dobra, ali malo umorna i zadovoljna nerešenim rezultatom. Nisu previše kidisali. Čukarički smo zasluženo pobedili. Oni su renovirali tim posle ispadanja iz kvalifikacija, otišlo im je par igrača i nisu bili ekipa na nivou Partizana, Crvene zvezde  i Vojvodine. Prava slika će se videti kada krene novi ciklus od 15 utakmica, a to će biti veoma brzo. Bio bih prezadovoljan kada bi ponovili te uspehe.

Da li nakon dobrih rezultata ima pritisaka da se Napredak plasira u Evropu?

– Za sada niko ništa nije rekao. Sportisti uvek teže najvišim ciljevima. Sa ove pozicije ćemo se potruditi da ostanemo tu, na mestu koje vodi u Evropu. Ako ne uspemo, niko nam neće ništa zameriti. Klupski cilj je bio plasman među osam, da se kao novajlije domognemo plej ofa. Sve što uradimo više biće veliki uspeh i za nas i za klub.

Kako ocenjujete kvalitet ekipa u Super ligi Srbije?

– Crvena zvezda, Vojvodina i Partizan imaju najkvalitetniji  igrački kadar i najmasovniji. Svi ostali su približnog kvaliteta. Mi smo u grupi ekipa koje su bolje startovale. Borac, koji je poslednji, je veoma dobra ekipa. Spartak je odigrao 1:1 sa Zvezdom, pobedio Partizan.  Partizan je  izgubio od Spartaka i nas. To je posledica psihološkog pada igrača u klubovima koji su dosta uložili za nastup u Evropi. Po meni, Vojvodina je uradila najbolju priču sa domaćim igračima, afirmisala ih. Zato Novosađane izdvajam kao klub koji daje primer kako svi treba da traže potencijale i talente ovde u Srbiji, da sa njima naprave rezultat u Super ligi a potom i u Evropi.

Da li pratite mlađe kategorije Napretka i rad omladinske škole?

– Iskreno, od starta sam imao dosta posla oko seniora. Odgledao sam par utakmica u Omladinskoj ligi Srbije. Ostale selekcije, kadeti i pioniri, igraju u okružnom takmičenju, i njih nisam posmatrao. Nadam se da će ova polusezona doneti mir i stabilnost seniorskoj ekipa, a  moja je želja da pomognem ljudima iz kluba koji rade sa mlađim kategorijama, da iskustvom koje sam sticao u FK Novi Sad i u Školi fudbala FS Vojvodine doprinesem Napretku. Voleo bih da  veoma brzo neko iz Omladinske škole bude prekomandovan u seniorski pogon i da otpočnemo novu misiju što se tiče rada i stvaranja igrača iz sopstvenog pogona.

Jako je bitno da sam uticao na neke mlade igrače, rođene 1997. godine, da ostanu da treniraju sa seniorskom ekipom, a da igraju u najmanje srpskoligaškoj ekipi. Dvojica to jako uspešno rade, Stanojević i Majdevac u ekipi Temnića, što se pokazalo jako dobrim. Oni će odraditi pripremni period sa prvim timom da vidimo koliko su napredovali. To je pravi put za njihov igrački napredak.

 

 

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content