DRŽAVA PRODAJE FABRIKU MAZIVA: Odlazi 100 radnika uz otpremninu od 300 evra po godini staža?!

Prema najavama iz Ministarstva privrede u ovoj godini očekuje se privatizacija kruševačke Fabrike maziva.

Imamo potpisan memorandum i čini mi se dobrog i ozbiljnog investitora“, izjavio je Tanjugu početkom godine državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović dodajući da je reč o američkoj kompaniji Valvolajn.

Fabrika maziva je prvi put prodata 2007. godine konzorcijumu firmi Preduzeće za puteve “Beograd” i “Petrobart” iz Beograda za 25 miliona evra. U nadmetanju za kupovinu Fabrike maziva učestvovalo je devet zainteresovanih kupaca.

Juna 2011. godine ugovor o privatizaciji je raskinut zbog sumnje da je vlasnik Milo Đurašković oštetio preduzeće za više od 32 miliona evra.

Prema Unapred pripremljenom planu reorganizacije (UPPR) Fabrika maziva iz Kruševca bi u periodu od deset godina trebala da vrati 26 od ukupno 136 miliona evra duga, što bi trebalo da obezbedi opstanak fabrike na tržištu.

UPPR je prvo usvojen maja 2016. godine, ali je zbog procesnih razloga odlukom Apelacionog suda, morao ponovo da bude urađen i ponovo je usvojen krajem maja 2017. Novim planom dugovanja ove fabrike su svedena na 26 miliona evra, a Vlada je naložila državnim poveriocima da otpišu svoja potraživanja prema ovoj fabrici, oko osam miliona evra, ukoliko plan postane pravosnažan.

UPPR predviđa grejs period od dve godine, tokom kojih fabrika treba da se konsoliduje i zatim osam godina tokom kojih će otplaćivati dug. Takođe, predviđen je i otpis 90% potraživanja neobezbeđenih poverilaca u desetoj godini, kada preduzeće vrati 10% dugovanja prema njima.

Dugovanja Fabrike maziva nastala su u periodu privatizacije, koja je raskinuta 2011. godine, a opstanak fabrike je pomogla država, tako što je prvo uvela u postupak restrukturiranja i tako je zaštitila od poverilaca, a zatim donošenjem novog Zakona o privatizaciji, kada je ovo preduzeće stavila na listu zaštićenih.

U Fabrici maziva nisu odgovorili na naše dopise za razgovor o prodaji fabrike.

Prema nezvaničnim informacijama FAM bi trebalo da bude prodat za 9,5 miliona evra a oko 120 od 220 zaposlenih će napustiti preduzeće uz otpremninu od 300 evra po godini radnog staža.

Nije poznato kakav će biti status oko 100 radnika koji bi trebali da ostanu u fabrici i rade za novog vlasnika jer strane kompanije poslednjih godina praktikuju zapošljavanje radnika preko agencija i na određeno vreme.

 

 

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content