EVROPSKA UNIJA U MOJOJ ULICI: “EU najveći i najznačajniji poslodavac u Kruševcu”

Kompanije iz Evropske unije najveći su poslodavci u Kruševcu, a očekuje se da taj trend bude nastavljen i u budućnosti.

Prema podacima Regionalne privredne komore u prvoj polovini 2018. godine preduzeća sa ovog područja izvezla su robu u vrednosti od 117 miliona evra, a najveći izvoznici su bile upravo kompanije iz Evropske unije.

Ulazak u Evropsku uniju donosi više investicija u privredu FOTO: CINK

Prva strana kompanija koja je došla u Kruševac, nakon početka privatizacije, bio je “Henkel” koji je 2002. godine kupio “Merimu”. Ova privatizacija se i danas ubraja među najuspešnije u Srbiji. Samo u proteklih pet godina “Henkel” je u Kruševcu investirao više od 90 miliona evra i otvorio tri fabrike i logistički centar. Čak 70 odsto proizvodnje u fabrikama u Kruševcu je namenjeno izvozu, a neki brendovi, kao na primer “Somat” koji se proizvodi u fabrici otvorenoj aprila 2018. godine, predstavlja inovativni proizvod koji se jedino sa lokacije u Kruševcu distribuira širom sveta.

Da je Kruševac jako interesantna destinacija kompanijama iz Nemačke pokazalo je i otvaranje pogona fabrike “Kromberg & Šubert”, juna 2018. godine. U ovoj fabrici proizvode se kablovi za autoindustriju, a ukupna vrednost investicije je 29 miliona evra.

Vlada Srbije je nemačkoj kompaniji dala podsticaje za otvaranje fabrike od 9,5 miliona evra, a Grad Kruševac je ustupio 6,2 hektara zemljišta i obezbedio infastrukturne priključke.

U pogonu u Kruševcu trenutno radi oko 1.200 radnika, a planirano je da do 2022. godine, kada fabrika bude radila punim kapacitetom, ovde bude upošljeno 2.500 ljudi.

Svečano otvaranje “Lidlove” prodavnice u Kruševcu FOTO: CINK – S. Milenković

Još jedna poznata nemačka kompanija, “Lidl”, je poslodavac u Kruševcu. Novembra 2018. godine na Starom aerodromu otvoren je maloprodajni objekat veličine 2.500 metara kvadratnih u kojem je radno mesto dobilo 50 Kruševljana.

Kruševačka fabrika talasastog kartona, nekadašnji “Dušan Petronijević”, već dugo je u vlasništvu kompanija iz Evropske unije. Od 2004. do 2015. godine vlasnik fabrike bila je austrijska grupacija “Duropack”. Sredinom 2015. godine novi vlasnik “Duropack” grupe postao je, za 300 miliona evra, londonski “DS Smith”, najveći proizvođač talasastog kartona u Evropi.

U kruševačkoj fabrici ambalaže, gde oko 160 radnika radi u dve smene, godišnje se proizvede 45 miliona kvadrata talasastog kartona.

Vlasnik fabrike, kompanija “DS Smith”, ima oko 22.000 radnika u trideset zemalja i prihod od oko četiri milijarde funti godišnje.

Kompanija “Czechoslovak Group” je preuzela IMK “14.oktobar” 2017. godine
Photo E-Stock Milos Rafailovic

Simboličnom predajom ključeva 14. oktobra 2017. godine češka korporacija “Čehoslovak grupa” preuzela je nekadašnji ponos industrijskog Kruševca, IMK “14. oktobar”. Novi vlasnici tada su najavili ambiciozne planove i najavili da će veoma brzo povećati broj zaposlenih koji je u tom trenutku iznosio oko 150 radnika.

Pored ovih poznatih kompanija još dosta manjih preduzeća iz Evropske unije ima svoje ispostave i predstavništva u Kruševcu kao i zajednička preduzeća sa partnerima iz našeg grada i Rasinskog okruga.

 

 

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content