INICIJATIVA OKULARA: Letnja škola za mlade u Ćićevcu i Paraćinu

Mladi smatraju da im nedostaje prilika za neformalno obrazovanje i zaposlenje u svojim lokalnim zajednicama, pokazalo je istraživanje koje je sprovelo udruženje Okular iz Ćićevca na uzorku od skoro 500 mladih koji su popunili anketu o njihovim stavovima i potrebama na teritoriji opština Paraćin, Ćićevac, Varvarin, Ražanj i Lapovo.

Interesantno je da su procenti skoro podjednaki u svim opštinama i da više od dve trećine mladih smatra da nemaju dovoljno aktivnosti koje bi unapredile njihovo vanškolsko obrazovanje, koje je mladima, prepoznali su i sami, vrlo značajno za sticanje prvog radnog iskustva. Vrlo često je to prepreka i za njihovo prijavljivanje na stručne prakse ili programe za zapošljavanje, koje je ovih godina pokrenula država. Mi, kao društveno odgovorno udruženje, izlazimo u susret potrebama i željama mladih i realizujemo isključivo aktivnosti koje oni žele da imaju” – kažu iz udruženja Okular.

Uz pomoć saradnika i saradnica iz javnog i nevladinog sektora i zajedničkim naporom da prevaziđu ovaj izazov Okularke i Okularci napravili su program za besplatnu Letnju školu za mlade. Ovaj program obuhvata: veštine komunikacije, unapređenje poslovnih sposobnosti (pisanje radne biografije i motivacionog pisma, profesionalnog mejla, korišćenje osnovnih programa na kompjuteru i internetu, pomoć pri traženju posla), planiranje i raspolaganje vremenom, jasno postavljanje ciljeva i osnove finansijske pismenosti. Mladi u Letnjoj školi mogu naučiti i kako da popune naloge za isplatu, ali i kako da ekonomično raspolažu svojim prvim zarađenim novcem.

U planu je da ovaj program bude sproveden u svim opštinama gde je istraživanje i realizovano, a prve opštine koje su upisale svoje polaznike Letnje škole jesu opštine Paraćin i Ćićevac. U Ćićevcu se radionice realizuju u prostorijama Inkluzivne kuće za decu i mlade, a u Paraćinu u Narodnoj biblioteci “Dr Vićentije Rakić”, čija je direktorka Leposava Ivanković pravi primer dobre prakse. Programe vode mlade edukovane vršnjačke edukatorke i edukatori, a njihova koordinatorka je Aleksandra Paunović, mlada studentkinja prava i aktivistkinja, koja je i autorka ove škole.

Prava je sreća što imamo mlade ljude koji žele da se aktiviraju i da tako ne samo pomažu svojim vršnjacima i vršnjakinjama, već i rade na sebi, usavršavaju se i edukuju na razne teme, jer je jedino istinski kvalitetno neformalno obrazovanje upravo ono koje dobijemo od vršnjaka i vršnjakinja, pošto smo najviše spremni/e da sa njima razgovaramo o svemu. Mislimo da je najveća vrednost naših aktivnosti za mlade upravo ta što kroz njih dolazimo do mladih koji su spremni da naučeno podele i umnože, pa su promene koje pravimo u našim mikro sredinama ne samo vidljive, već i spremne da se prošire na one mlade koji su do upoznavanja nas bili neaktivni i demoralisani. Mi ih u Okularu učimo da je sve moguće, samo se treba aktivirati, raditi na sebi i umnožavati znanje, a sve će se to, sigurno, u životu isplatiti” – zaključuju u udruženju Okular.

Letnja škola će, ukoliko vi to želite, prerasti u kontinuiranu aktivnost u ovim, ali i drugim opštinama, pa zapratite udruženje Okular na društvenim mrežama i prijavite se za neki od njenih ciklusa.

Rad udruženja Okular podržava Schüler Helfen Leben.

 

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content