Istraživanje „Evrokontakta”: Građani od narodnih poslanika traže odgovore na pitanja o zapošljavanju!

Građane Rasinskog okruga najviše interesuje sudbina preduzeća u stečaju, kada će početi da se zapošljavaju osobe sa invaliditetom u državnoj službi i kada će se usvojiti Zakon o socijalnom preduzetništvu.

Nenad Krstić i Sretina Dobrodolac predstavili su rezultate projekta “Ja imam reč” FOTO: CINK

Ova i slična  pitanja najviše su i postavljali narodnim poslanicima iz okruga putem projekta „Ja imam reč“ Udruženja građana za podršku evropskim integracijama „Evrokontakt“.

Najviše pitanja smo dobili od bivših radnika preduzeća u stečaju, a važno je da smo uspostavili nove modele komuniacije između građana i narodnih poslanika, koji imaju svoje kancelarije za prijem sugestija i pitanja u Kruševcu i u Trsteniku. Pokrenuli smo poseban forum, fejsbuk-stranicu,a bilo je omogućeno da se pitanja postave i mejlom i poštom. Internet komunkacija se ispostavila kao najintenzivnija. – kaže Nenad Krstić, koordinator projekta.

O načinima na koji su poslanicima mogla da se postavljaju pitanja građani su informisani putem 20.000 lifleta podeljenih u Kruševcu i pet opština okruga. Ubeleženo je više od 2.500 pregleda različitih aktivnosti projektnog tima, koji je predstavljao most između građana i njihovih predstavnika u republičkom parlamentu.

Nastavićemo sa održavanjem i unapoređenjem komunikacionih modela između građana i poslanika i po završetku projekta, sa željom da se građani aktiviraju u rešavanju svojih problema, a poslanici u potpunosti shvate značaj komunikacije sa građanima – kaže Sretina Dobrodolac, predsednica UO „Evrokontakt“.

U Skupštini Srbije je šestoro poslanika iz Rasinskog okruga (troje iz Kruševca, dvoje iz Trstenika i poslanica iz Aleksandrovca) a samo polovina se odazvala pozivu da sarađuje na projektu.

Ulične ankete rađene u okviru projekta, koje je finansirala Fondacija „Trag“, pokazale su da građani i ne znaju ko su poslanici iz njihovog kraja a nepoznato im je  i koje su njihove nadležnosti, čime se bave i na koji način mogu da pomognu.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content