Izložba slika i keramika iz zbirke Olge Vujadinović – Blažek

U Umetničkoj galeriji u četvrtak, 17. maja, biće otvorena izložba radova iz poklon zbirke Olge Vujadinović – Blažek.

Izložba predstavlja poklon koji je Olga Vujadinović Blažek, jedna od naših najboljih keramičarki i istaknuta slikarka, darovala zbirci Umetničke galerije Narodnog muzeja i rodnom Kruševcu 2012. godine i obuhvata 9 slika i 5 keramika.

Sastavni deo zbirke čini i dokumentacija (katalozi, plakati, štampa, fotografija) sa dragocenim skicama kao osnovama za izradu keramike. Kroz zastupljena dela i materijal izložba nastoji da predstavi Olgu Vujadinović Blažek kao keramičarku, slikarku i glumicu, i upozna sa stvaralaštvom koje je na poseban način spajalo tradiciju i savremenost. Takođe je, i pokušaj da se na osnovu dela koja se nalaze u zbirci obnovi sećanje na njen rad, ali i omogući upotpunjavanje shvatanja o stvaralaštvu Olge Vujadinović Blažek i njegovo dalje sagledavanje.

Iako se radi o nevelikom broju radova, oni, ipak, na najbolji način predstavljaju stvaralaštvo koje karakteriše kratku i intenzivnu umetničku aktivnost, u bar približnoj meri koliko je to stvaralaštvo ostavilo značajan trag, pre svega, u oblasti keramike, u umetničkom svetu i našoj kulturi.

Olga Vujadinović Blažek je rođena 1936. godine u Kruševcu, a preminula je 2015. u Rijeci.

Diplomirala je 1960. na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu, odsek za keramiku u klasi profesora Ivana Tabakovića. Član ULUPUS-a je bila od 1961. g. Bavila se pedagoškim radom, bila je profesor u Školi za primenjenu umetnost u Novom Sadu, od 1961. do 1963. godine. Proglašena istaknutim umetnikom 1987.

Dobitnica je srebrne medalje za keramiku na svetskoj izložbi keramike u Pragu 1962. g, kao i nagrade ULUPUS-a za unikatnu keramiku 1963. i 1965. godine.

Priredila je samostalne izložbe keramike u Beogradu 1962, 1964, 1969. Muzej primenjenih umetnosti, 1965. Atelje 212, Klub mladih arhitekata, 1966. u Nišu, Centar za kulturu, 1974. u Aranđelovcu, u okkviru manifestacije Mermer i zvuci. Slike je predstavljala 1967. u Beogradu, Dom omladine, i u Breši, Italija, Galerija Minotauro. Učestvovala je na svetskoj izložbi keramike u Pragu, 1962, na međunarodnoj izložbi keramike u Marseju, Francuska, 1965, na internacionalnoj izložbi – Faenca (Italija) 1964. 1965. 1966. godine. Dela su joj bila zastupljena na izložbama koje su predstavljale jugoslovensku i srpsku keramiku i primenjenu umetnost u zemlji i inostranstvu, Norveška, Finska Danska, Ženeva, Moskva, Lenjingrad, Riga, Talin…

Dela Olge Vujadinović Blažek se nalaze u Muzeju primenjenih umetnosti u Beogradu, Narodnom muzeju u Aranđelovcu, Umetničkoj galeriji „Nadežda Petrović“ Čačak,,Umetnička galerija Narodnog muzeja Kruševac, i brojnim privatnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu.

Izložba će biti otvorena u okviru manifestacije „Muzeji za 10“ i tokom evropske „Noći muzeja“ u kojima svojim programima učestvuje i Narodni muzej Kruševac.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content