Jablaničani protiv rudnika zeolita u svom dvorištu!

Stotinak stanovnika sela Jablanica organizovalo je protestni skup u centru sela zbog najavljenog početka iskopavanja zeolita u ovom selu.

Protest stanovnika Jablanice protiv otvaranja rudnika zeolita
Protest stanovnika Jablanice protiv otvaranja rudnika zeolita

– Ovo je spontano okupljanje ogorčenih građana. Svakog dana pratimo situaciju i imamo dežurstvo. U utorak smo dobili informaciju da bi iskopavanje trebalo da počne u sredu. Vlasnik ima kompleks od četiri parcele sa 62 ara ali je od Ministarstva poljoprivrede i rudarstva dobio saglasnost da samo 14 ari koristi za iskopavanje. Ruda se nalazi na 80 metara dubine a vlasnik nije obezbedio gde će odlagati jalovinu. – objašnjava Milorad Lukić, sekretar Mesne zajednice Jablanica.

Lukić kaže da su još 1960. godine rađena geološka ispitivanja u selu. Tada je otkriveno da se Jablanica nalazi na ležištu zeolita ali se odustalo od preseljenja sela jer bi to bilo skuplje od dobiti koju bi donela eksplotacija.

– Mesto gde bi trebalo da se kopa je na samo 200 metara severno od moje kuće. Svuda okolo su kuće, prva na manje od sto metara. Tu su jagodnjaci, kupunjaci, malinjaci, vinogradi…Sve bi to bilo uništeno kao i putevi koje smo mi gradili. Ne može neko da dođe i prođe pored nas kao da nas nema. – ogorčena je Marijana Radomirović.

Dejan Anđelković kaže da meštani ne brane vlasnicima da dođu do svog poseda ali da će sprečiti tešku mehanizaciju da započne iskopavanje.

– Spor se vodi od 2006. godine. Preduzeće „Kontraktor“ nema dokumentaciju koja je potrebna za iskopavanje zeolita. Prašina i miniranje bi ugrozili celo selo koje živi od poljoprivrede kao što je urađeno u Igrošu kod Brusa. To nećemo dozvoliti. – ističe Anđelković.

Vanja Maksimović, supruga Mirka Maksimovića, vlasnika preduzeća „Kontraktor“, bila je u sredu u Jablanici ali nije želela da daje izjave.

– Iza svega stoje inat i nečiji interesi. To je najmanje nalazište zeolita u Evropi. U prvoj godini eksplotaciji tri do pet porodica bi moglo da živi od prerade zeolita a kasnije i više. Dobio sam ih na sudu i moraće da plate kaznu od 200.000 ali oni i dalje ne odustaju. – kazao nam je Maksimović u telefonskom razgovoru.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content