“Kajmakčalan reli” u znak sećanja na 100 godina od čuvene bitke

Devetočlana ekipa Sportskog auto-moto saveza Beograda krenula je danas iz Kruševca na put do Kajmakčalana kako bi 30.septembra obeležili 100 godina od čuvene bitke.

Ova akcija je posvećena našim palim dedovima. Srbi su jurišali 18 dana, uz velike gibitke, dok nisu osvojili Kajmakčalan . Bial je to prekretnica borbi na Solunskom frontu. Naši dedovi su tu prolazili i mi smo osetili potrebu da se tamo pojavimo jer jednom je 100 godina i nikada više. Baš na taj dan, 30 septembra bićemo na Kajmakčalanu i postaviti vence na spomen – kosturnicu. da se setimo koliko su velike žrtve dali naši preci. – kazao je Miloš Mirković, generalni sekretar Sportskog auto-moto saveza Beograda.

Vladica Petrović, direktor Fabrike maziva, predaje venac koji će biti položen na spomen-kosturnicu na Kajmakčalanu FOTO: S. Milenković
Vladica Petrović, direktor Fabrike maziva, predaje venac koji će biti položen na spomen-kosturnicu na Kajmakčalanu FOTO: S. Milenković

Sa tri terenska vozila ekipa Sportskog auto-moto saveza Beograda će preći skoro 1.700 kilometara za pet dana. Do Skoplja će voziti autoputem a dalje sporednim putevima. Pored Kajmakčalana, na kojem će biti 30. septembra, obići će i Bitolj, Ohrid, manastir Sveti Naum, Veles, Prilep i Kumanovo.

Podršku Sportskom auto-moto savezu Srbije u pohodu na Kajmakčalan pružila je kruševačka Fabrika maziva.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content