Kruševačke škole i firme spremne za dualno obrazovanje

U narednoj školskoj godini četiri škole iz Rasinskog okruga uvešće u svoj program dualno obrazovanje za četiri obrazovna profila.

Dualnim obrazovanjem biće obuhvaćeni učenici koji upišu za modnog krojača u Politehničkoj školi, mehaničara motornih vozila u Prvoj tehničkoj školi i prehrabmenog tehničara u Hemijsko-tehnološkoj školi u Kruševcu kao i oni koji upišu za operatera mašinske obrade u Tehničkoj školi u Trsteniku.

Fabrika maziva je prva domaća kompanija koja je prihvatila sistem dualnog obrazovanja još decembra prošle godine i 30 učenika je i u ovoj školskoj godini učilo u pogonima ove fabrike. Desetak firmi iz Kruševca i okoline je zainteresovano za dualno obrazovanje. – naglašava Predrag Vukićević, predsednik Regionalne privredne komore.

Bojan Minović, direktor Prve tehničke škole, kaže da će u narednoj školskoj godini izvršiti pripremu za još neka zanimanja „koja idu u susret dualnom obrazovanju“ a „Kuper tajer“ je iskazao interesovanje da stipendijama podrži đake koji će se školovati za tehničare elektronike.

Uveli smo dva nova profila koji su jako interesantni. Tehničari za polimere bi u budućnosti mogli da nađu posao u firmama poput FAM-a, „Kupera“, „Trajala“ i „Kromberg&Šubert“.  U Velikom Šiljegovcu smo otvorili jedno odeljenje za poljoprivredne tehničare koji bi mogli da budu baza za Poljoprivredni fakultet koji se otvara u Kruševcu. – ističe Miroljub Petrović, direktor Hemijsko-tehnološke škole.

Učenici koji budu upisali profile sa dualnim obrazovanjem imaće i finansijske pogodnosti tokom školovanja. „Kuper tajr“ plaća 10.000 dinara mesečno i troškove prevoza i obezbeđuje jedan obrok dok PPT Namenska planira da obezbedi nadoknadu od 5.000 do 7.000 dinara uz prevoz i hranu.

Za upis u školsku 2017-2018 u srednjim školama Rasinskog okruga obezbeđeno je 2.490 mesta dok osnovnu školu završava 2.300 đaka. U Kruševcu će biti upisano 1.650 srednjoškolaca.

Ugasili smo neka „patuljasta“ odeljenja koja nisu uspevala da upišu više od 15 učenika. To je bilo nužno ali smo umesto tih profila uveli neke nove, atraktivnije. – objašnjava Zoran Asković, načelnik Školske uprave u Kruševcu.

Prema podacima iz aprila u Kruševcu je nezaposleno 14.385 a u Rasinskom okrugu 25.695 osoba.

 

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content