„KULTUROM DO OPSTANKA“: Počinje 9. Pozorišni festival „Bucini dani“

0

Deveti pozorišni festival “Bucini dani” posvećen pozorišnom kritičaru, književniku i esejisti Milosavu Buci Mirkoviću biće održan od 10. do 15.juna u Aleksandrovcu.

Svih pet predstava takmičarskog programa odigraće se na sceni Doma kulture koji nosi ime čuvenog Župljanina. U toku festivala svečano će biti obeležen i značajan jubilej – 50 godina postojanja i rada ove institucije kulture.

Jedini  glumački festival na pozorišnoj mapi Srbije ponovo ima simboličan moto: “Kulturom do opstanka“.

U ponedeljak, 10. juna otvoriće ga intrigantno ostvarenje “Ko igra Sonju Savić” Andraša Urbana (Gradsko pozorište Čačak/Bitef teatar).

Slede predstave „Režim ljubavi“ (Tanja Šljivar/Snežana Trišić) Kruševačkog pozorišta, „Kako sam naučila da vozim“ (Pola Vogel/Tara Manić) u „Heartefakt“ produkciji “ i „Akademija smeha“ Ateljea 212 (Warai do Daigaku /Milica Kralj). Takmičarski program 15.juna zatvara „(Pra)Faust“ Beogradskog dramskog pozorišta na tekst Johana Volfganga Getea, u režiji Borisa Liješevića.

Zanimljivo je da će se Svetozar Cvetković, ovogodišnji dobitnik nagrade „Pavle Vuisić“ pojaviti pred veoma zahtevnom i sofisticiranom župskom publikom u dve predstave („Kako sam naučila da vozim“ i „(Pra)faust“).

Organizatori su pripremili i prigodan prateći program sa izložbama i okruglim stolovima o situaciji u pozorištu i kulturi.

Glumački žiri u sastavu Ljubomir Bandović, Vanja Milačić i Mina Lazarević odlučivaće o glumačkim nagradama “Zlatno zrno” , koje će biti dodeljene u više kategorija 16.juna. U čast nagrađenih biće izveden mjuzikl „Violinista na krovu“ Jevrejskog kulturnog centra u Beogradu.

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Skip to content